A jak se do toho všeho zamíchal pan Goldoni? Je to prosté. Je to takový oslí můstek. Vždy, když je potřeba na nějaké jídlo hodně cibule, vzpomenu si na divadelní představení Goldoniáda Činoheráku v Ústí nad Labem, které jsem viděla několikrát v době, když jsem chodila na gympl. Pokaždé to bylo trochu jiné, ale skvělé a jednou se to "zvrhlo" tak, že se celé představení protáhlo o dobrou půlhodinu. Diváci brečeli smíchy, herci taky skoro brečeli smíchy, od smíchu se vám začalo dělat až špatně a na jevišti nebyl nikdo, kdo by chtěl momentální improvizaci zastavit, neb se do ní přidali skoro všichni účinkující. Zmíněnou scénu jsem našla na internetu a tak, než budete číst dále, se na ni podívejte. Určitě vás pobaví, stejně jako mě i po těch letech.
Tak při téhle scéně, když se chýlila ke konci, jeden z herců (myslím, že to byl zrovna Jan Hrušínský) zvolal "cibule!" a začal kolotoč improvizace na téma cibule. Nebralo to konce, všichni jsme se chechtali jak blázni a nakonec asi nějaký inspicient to vše skoro násilně utnul. Zhaslo světlo a vyhlásila se konečně divadelní přestávka.
Tak a to je konec oslího můstku, na řadu přichází recept.
ingredience na kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí (některé sáčky váží 7 g, některé 10 g)
- 250 ml teplé vody
- 1 čajová lžička cukru
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 1 polévková lžíce soli
- 1 - 2 polévkové lžíce nasekaných lístků rozmarýny
- několik cibulí nakrájených na tenká půlkolečka
- anglická slanina nebo schinkenspeck nakrájený na proužky
- trochu olivového oleje
- crème fraîche, nebo jen zakysanou smetanu
- česnek
- sůl
- mletý pepř
Koláč je výborný teplý. Blíží se konec roku, tak to se určitě bude hodit do pohoštění na Silvestra.
Ps: Cibuli krájel manžel a děsně u toho slzel a rozhodně to nebylo smíchem.
PsPs: K výrobě tohoto koláče mě inspiroval jeden z prvních dílů pořadu Ano šéfe!
Dittu, tak tedy hlásím, že jsem dneska dělala podobný, jen ne cibulový, ale pórkový a těsto bylo klasika - křehké. Zkusím tvoji kynutou variantu a díky za pobavení, fakt super!
OdpovědětVymazatHezký večer, Helena
Helčo, taky jsem už uvažovala o křehkém těstě. Tu tvoji variantu s pórkem budu muset taky zkusit.
OdpovědětVymazatJinak jsem ráda, že si se i nad cibulovým koláčem pobavila. Moc tě zdravím, Ditta.
Ahoj Dittko,musím říci,že Tvůj koláč je lahůdka!Já jsem ho sice dělala z pivního těsta,podobné křehkému ale bezva pikantní ale náplň je bomba!Ta cibule a anglická mňamka!Porek také musím ochutnat!Ta duha2 už funguje,nějak to udělali podle Vás!Nemám tam ještě tu mžížku a oblíbené blogy,je to takové holé.Uvidím až budou mít čas!Díky-vděčná Dája
OdpovědětVymazatAhoj Dajo, mě těší, že vám chutnalo :-)
VymazatPošli mi recept na to pivní těsto - to neznám. Předem díky.
Jinak, mrkla jsem na tu tvoji D2 (to zní jak K2 :-)), ale nevidím zatím ani pidi příspěvek, nějak se flákáš.
Měj se hezky, sněhově zavátě. Ditta
Koláč vypadá lákavě, bezva změna místo pizzy.
OdpovědětVymazatPřeji klidné a pohodové svátky.
Myslím, že dokonce chutná ještě o něco více, než se zdá při pohledu na něj :-) Taky přeji hezký vánoční čas.
Vymazat