Najít nějaký dobrý recept, aby se zmrzlina nevyráběla z kupovaného sirupu, barveného na zeleno, nebylo zrovna jednoduché, ale nakonec jsem narazila na tento recept a po drobných úpravách, redukci cukru a čokolády, spatřila světlo světa mátová zmrzlina s kousky hořké čokolády. Dalo by se říci, že je to taková mátová stracciatella.
Ingredience:
- 100 g krystalového cukru
- 250 ml plnotučného mléka
- 500 ml (2 krabičky) šlehačky
- 2 hrnky (80 g) čerstvých mátových listů (listí asi z 10 stonků o délce 25 cm)
- špetka soli
- 5 žloutků
- 100 g hořké čokolády
Než mátové mléko zchladne, je potřeba v samostatném kastrůlku ušlehat žloutky.
Po hodině mátovo - smetanové mléko přecedit, pořádně mátové lístky "vyždímat", aby se co nejvíce chuti a barvy dostalo do mléka, přidat zbylou šlehačku a pomalu zahřívat, ale ne moc. Zahřátou mátovou směs opatrně lít do žloutků, míchat a žloutkovo - mátovou směs pomalu přivést k varu a uvařit řídký krém. Po prvním probublání odstavit z plotny a nechat vychladnout za občasného zamíchání, aby se neudělal škraloup.
Pro výrobu zmrzliny je nejlepší dát "dochladit" mátový krém do lednice. Po několika hodinách chlazení, nebo druhý den pomalu lít krém do zmrzlinového strojku a čekat, až krém ztuhne. Mezitím rozpustit čokoládu v mikrovlncev, nebo ve vodní lázni. Když je krém skoro zmražený, pomalu se do něj nalije rozpuštěná čokoláda, která ihned tuhne v drobných šupinkách. Hotovou zmrzlinu možno ihned jíst, nebo ji na chvilku přendat do mrazáku, aby trochu víc ztuhla a pak se do ní pustit.
Takhle to vypadá, že výroba mátové zmrzliny je pracná a zdlouhavá, ale není to tak strašné. Většinou si mátový krém připravím večer a druhý den zmrzlinu doděláme. Píšu doděláme, protože finální, mrazicí část má na starosti můj muž. Je to přeci jen "práce se strojem", takže ji s radostí přenechám někomu povolanějšímu.
A co se zbylými bílky? Není nic jednoduššího, než upéct čokoladový dort.
A kde máte letos stánek? Šla bych do fronty! :o)
OdpovědětVymazatTa by u nás chutnala asi jen mě, ale já si ji udělám! Spojení máty a hořké čokolády miluju!
Moc zdravím Dittu, Helena
Zboží už došlo, tak jsme stánek zavřeli :-))
VymazatMoje oblíbené bývaly AFTER EIGHT, ale mám pocit, že nějak změnili výrobce a recepturu a už to není ono.
Heleno, pak dej vědět, jak zmrzlina dopadla. Možná si ji dá i zbytek rodiny, protože chuť máty není pronikavá, ale jen tak letmá :-)
No páni to musí chutnat výborně! :)
OdpovědětVymazatChutná! Doporučuji vyzkoušet.
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatna Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým českým největším internetovým knihkupectvím. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu.
Těším se na spolupráci,
Pavlína Veselá
Casinos Near Casinos Near Casinos Near Casinos in Atlantic City, NJ
OdpovědětVymazatA map showing 밀양 출장마사지 casinos and other gaming facilities located 계룡 출장마사지 near Casinos in Atlantic 통영 출장안마 City, NJ. Find address, read the map, and click "HARRAH" at the 정읍 출장샵 top 양주 출장마사지