Byl by to kohout, kdyby byl býval dorostl a patřičně zestárl, ale takhle to bylo jen kuře na víně, ale moc dobré. Výhodou takto připraveného mladého opeřence je to, že se dusí jen krátce. Oproti tomu kohout si dává dosti na čas a v troubě se dusí několik hodin a spotřebuje mnohem více červeného vína.
ingredience:
- 1 kuře (1-1,2 kg) rozporcovat na cca 12 kousků
- 1 lahev červeného vína (použila jsem merlot)
- 250 g anglické slaniny, nakrájet na drobno
- cca 400 ml kuřecího vývaru
- 250 g žampionů, nakrájet na čtvrtky (použila jsem krabičku balených)
- 2 cibule, nakrájet na drobno
- 2 - 3 stroužky česneku, nasekat na drobno
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 - 2 polévkové lžíce olivového oleje
- bobkový list
- tymián (čerstvý nebo sušený - toho dát méně)
- sůl
- mletý pepř
- nasekaná čerstvá petrželová nať
Na konec ještě drobná poznámka ohledně přípravy jíšky na výpeku. Měla jsem moc libovou slaninu, takže dno kastrolu bylo hodně připečené a jíška na tom nešla udělat, tak jsem ji připravila zvlášť z mouky a másla, rozmíchala studeným vývarem a nalila zpět do kastrolu k masu a žampionům. Také lze hladkou mouku rozmíchat ve studené vodě a přes cedník ji nalít do kastrolu.
Jíšku, dle momentální situace, dělávám do omáček těmito třemi způsoby a na chuti výsledného pokrmu to nepoznám.
Ahoj Dittko,dala bych si plný talíř a možná i repete!!!:-) Na víně to já moc ráda!Mám teď mrtvé období,starosti z maminkou,nálada na bodu mrazu.Tak se měj pokud možno hezky!Dája
OdpovědětVymazatDajo, je mi líto, že máš velké starosti. Přeji ti, aby bylo brzo lépe.
VymazatDittu, já bych si tedy dala, ale musím někam vystrnadit synka - nesnáší cokoli na víně ...Však on na to přijde :o)
OdpovědětVymazatMěj se moc hezky, Helena
Helčo, taky byly doby, kdy jsem nemusela nic na víně, ale brzo jsem se z toho dostala. Synek na to určitě taky přijde :-))
Vymazatvyzerá to luxusne :)
OdpovědětVymazatDíky, ale hlavně je to moc dobré.
Vymazat