ingredience:
- jehněčí vnitřnosti (plíce, srdce, játra, ledviny - lze vynechat)
- kousek kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- trochu koření do vývaru (bobkový list, nové koření, pepř)
- sůl
- cibule, nakrájená na kostičky
- olej
- 2 hrnky oprané rýže (na 1 hrnek rýže dát 3 hrnky tekutiny - voda, vývar)
- pár nakrájených rajčat (dala jsem sušená, naložená v oleji)
- mletý pepř
- petrželová nať, nasekaná na drobno
ingredience na zálivku:
- bílý jogurt (dala jsem 4 vrchovaté lžíce, ale příště dám celý velký jogurt)
- 2 vejce
- sůl
- trochu vývaru na zředění, aby bylo víc zálivky
Dát do vyhřáté horkovzdušné trouby na 180 stupňů. Asi za 40 minut je tekutina vsáklá do rýže a rýže je měkká a to je čas vše zalít rozmíchaným jogurtem s vejci, solí a s trochou vývaru. Péct ještě asi 15 minut do doby, kdy je zálivka ztuhlá a začínají se na ní dělat opečené puchýřky. Vyndat z trouby, nechat asi 15 minut chladnout a pak servírovat, nejlépe s nějakým zeleninovým salátem.
Musím konstatovat, že droby sarma dopadly dobře, přestože jsem neměla játra (snědli jsme je pěkně po anglicku). Moc mi chutnala ta jogurtová zálivka na vrchu. Příště ji musím udělat z celého velkého jogurtu. Jak jsem se dověděla, dá se zálivka udělat také z mléka a vajec, záleží na tom, kdo co má rád.
Ještě malá poznámka na konec. V původním receptu se vývar nepoužije, rýže se zalije jen vodou. Mě přišlo škoda vývar jen tak vylít, tak jsem jím částečně nahradila tu vodu. Myslím, že tím pokrm nijak zvlášť neutrpěl.
Nový recept vyskouším,ale nepočítám,že bych sehnala jehněčí, tak jsem myslela,že tam dám hřiby snad to bude dobré,ta zálivka s jogurtem tu musím zkusit, bude to zas něco jiného ....Daja
OdpovědětVymazatAhoj Dittu, máme slíbené jehně, tak si píšu! Jinak tuhle, jak ty říkáš zálivku s přidáním sýra a někdy bylinek dělám na různé zapékání těstovin (když chci trochu odlehčit a nedělám bešamel) a je výborná.
OdpovědětVymazatMoc zdravím, Helena
Ještě k té zálivce - máš pravdu, je výborná. Bešamel je takový "moc výživný" :-)
VymazatDajo, já být tebou, tak z hřibů (asi teď myslíš sušené) udělám smetanovou vomajdu a tohle udělám z vnitřností nějakého jiného zvířátka, ale to je na tobě :-)
OdpovědětVymazatHeleno, já se těším na podzim (to zase budeme mít nové jehně), až tohle jídlo udělám jak se patří i s játry. Měla jsem si jich kus schovat, ale nějak mi to nedošlo. Přestože jsem neměla jehněčí játra, to bylo moc dobré. Moje mamka, která rýži nemusí a považuje to za trest ji jíst, zblajzla největší porci a ještě si přidala :-)