pátek 25. října 2024

něco jako kuřecí “fricassée”

Když už máte dost kuřecích řízků, grilovaného kuřete, marinovaných křidýlek, kuřete na paprice, kuřecí rolády, kuřecího kung - pao, tak tady je inspirace k tomu, zkusit něco jiného.
původně jsem myslela, že udělám kuřecí "svíčkovou", ale doma nebyl knedlík a ani starší housky na hrnkové knedlíky, tak z toho nakonec bylo kuře na zelenině se smetanovou omáčkou.

Na kuřecí fricassée budete potřebovat:

  • cca 1,5 kg kuřecích kousků, nebo naporcované kuře
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4  celeru
  • cibuli
  • kousek másla + trochu oleje
  • 2  bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 2 hřebíčky
  • smetanu na vaření (asi 100 - 150 ml)
  • cca 5 lžiček hladké mouky
  • sůl
  • na dochucení pár kapek citronové šťávy a kůry a nastrouhat trochu muškátového oříšku

Očistit kuře, zeleninu nakrájet na kousky, cibuli na kostičky a připravit si vhodnou nádobu, která jde dát i do trouby a má poklici (kastrol s pokličkou).
V kastrolu na másle a oleji restovat cibuli, přidat koření a chvilku to honit po dně kastrolu. Pak přidat nakrájenou zeleninu a osolené kuřecí kousky. Kastrol zakrýt pokličkou a dát do trouby péct-dusit při 150 stupních do doby než bude maso měkké.
Pokud kuře nepustí vodu, tak to během pečení zkontrolovat a případně kuře podlít vodou. 

Až bude maso měkké, nechá se chvilku vychladnout a vyndá se na talíř a obere z kosti. 

(Kosti se pak oberou pro pejska, který bude stoprocentně nadšen, až tyto zbytky dostane do misky.)

Do kastrolu se zeleninou přidat ve studené vodě rozmíchanou hladkou mouku a tuto omáčku nechat cca 10 - 15 minut provařit. Pak přilít smetanu a nechat omáčku 1 -  2 minuty povařit. Nakonec přidat obrané maso a dochutit solí, citronem a muškátovým oříškem.

Množství omáčky záleží na množství vody, které při pečení kuře pustí a na množství vody, kterou použijete na podlití a rozmíchání mouky. To je na každém, jak si bude přát. Jestli hodně, nebo přiměřeně omáčky.

A jakou zvolit přílohu? Rýže, noky, hrnkové knedlíky, těstoviny, šťouchané brambory, polenta. Možná by se našla ještě nějaká vhodná příloha, ale teď mě momentálně už nic nenapadá.

A poznámka na konec:
Kdo se s tím chce babrat, tak nejdřív ze všech stran orestuje na tuku kuře, vyndá ho z kastrolu a na výpeku restuje cibuli, koření a nakonec zeleninu.

Filipína měla z obraných kostí velikou radost a moc jí to chutnalo

                         


Žádné komentáře:

Okomentovat