neděle 27. března 2011

prolog


Tak jo, je 27. března, já mám svátek a začínám s kuchařským blogem. Někdo může podotknout, že jsem zaspala, že tahle módní vlna je tu dávno, a že se jenom opičím. Jo, je to tak a mě je to fuk.

Patřím mezi jedince, kteří kouzlo vaření objevili dosti pozdě a ještě je k tomu "dokopaly" televizní pořady. V mém případě to byl pořad BBC s Ainsley Harriottem před 9 lety. Bylo to vtipné a člověk měl najednou pocit, že vařit je snadné, a že nemusí v kuchyni strávit celý den, aby to za něco stálo. Bylo mi 38, byla jsem na rodičovské dovolené (nevím, proč se tomu říká dovolená) a vaření jsem nijak zvlášť neovládala. Tak jsem začala vařit dle receptů z pořadů BBC, ale i experimentovat a ne vždy s úspěchem. To by se dalo shrnout do dvou příhod se synkem (teď je mu 10). Ta první proběhla asi před 2 roky a po zavolání  "pojďte k obědu" slyším: " Tati, já to maminčino vaření zrovna dvakrát nemusím". V tomto případě šlo o experiment s pečenou zeleninou. Ta druhá se odehrála asi před 5 lety úplně beze slov. Upekla jsem čokoládový dort dle receptu mé kamarádky a nesla kousek našemu sousedovi. Synek to zmerčil, rozběhl se za mnou, a když uviděl, že ten kousek dortu dávám pryč z domu, rozplakal se. Tak nevím, ale párkrát se to povede a párkrát ne.



Vím, že někdo tyhle kulinářské seriály nesnáší, já zase nemusím seriály z tzv. běžného života o nekonečném počtu dílů a nebo soutěže o talentech/netalentech, nebo snad proboha nějaké reality show. Holt, vkus je individuální záležitost.
Ale abych se nevzdálila příliš od toho mého svátku, o kterém jsem se zmínila hned ze začátku. Při takovýchto příležitostech je možnost se nechat překvapit nějakým dárkem od blízkých, nebo si přát nějakou konkrétní věc, která vás potěší a budete z ní mít radost, přestože to není překvapení.


Já jsem si přála dvě knihy receptů od spisovatelky Joanne Harris a tak jsem je dostala. Knihy jsou nádherné, se spoustou krásných fotografií a samozřejmě s recepty francouzské kuchyně. Někdo si může říci, proč britská spisovatelka píše francouzskou kuchařku. Je to prosté, protože matka Joanne Harris pochází z Francie. Ostatně i její některé knihy Čokoláda a Ostružinové víno se odehrávají ve Francii.


Chystám se na recepty z obou kuchařek a pak vás s nimi seznámím včetně zveřejnění receptů, postupů a fotografií. Těšte se! Já se také těším.


Kuchařky zatím u nás nevyšly a těžko říci, zda vůbec někdy vyjdou. Manžel mi je koupil na amazon uk, což je pro nás momentálně asi jedna z mála možností. Udělala jsem aspoň pár fotek pro představu.

16 komentářů:

  1. Ditto, děkuji za pozvání, už se těším na rady a recepty...Hezkou neděli přeji. Peťa

    OdpovědětVymazat
  2. Petro, jsi první komentátor. Jinak na ty rady to moc nevidím, ale budu se snažit :-)). Už tu mám i první problémy - nedošlo mi, že profil je provázaný se všemi blogy, které si tu založím a já pořád dokola přepisovala text v profilu u obou blogů a vždycky to bylo blbě. Nakonec jsem s tím "praštila" a na profil se vykašlala, jak se říká. Taky ti přeji hezký zbytek neděle. Ditta

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Dittuško, nejdřív přeju všechno nej k svátku!
    Ráda jsem přijala pozvání, vařím i jím s radostí, těším se, co pro nás ukuchtíš!
    Hodně zdravu a pěkný večer.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Helčo, děkuji ti za přání. Ještě jsem něco málo připsala, tak se když tak mrkni. Pokusím se hodně vařit z těch dvou kuchařek, protože se mi moc líbí. Hezký nedělní večer. Ditta

    OdpovědětVymazat
  5. Dittu, pozdě, ale přece ti přeju nej svátek :-D
    K vaření : ráda jím a nejradši to, co uvaří druhý. Stát u sporáku mi přijde ztracený čas ! Inu jsme lidé různé.....
    Přeju ti moc kuchařských úspěchů
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  6. Jaromilo, díky za přání k svátku. Ono to takhle vypadá, že svůj čas dělím mezi zaměstnání a kmitání kolem sporáku, ale není to tak hrozné. Je to pro mě jeden ze způsobů relaxace.Taky okruh lidí, kteří mi mohou a navíc mi rádi uvaří se s přibývajícími lety zmenšuje.
    Protože je dosti pozdě, tak ti popřeji hezké pondělí. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  7. vsetko naj naj k sviatku a prajem novemu "papaničkovému" blogu vela citatelov...ja som sa uz dala medzi sledovatelov, a tesim sa na nove prispevky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zuzko, děkuji za přání k svátku i k blogu. Hezký den, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  9. Já se také připojuji ke gratulaci !At se daří a zdraví slouží! také se těším na dobré recepty, momentálně se těším z ITALA, naučil mě Pršuto a to už je něco! Každý rok jsem v Itálii a rodilí jedí moooc dobře!Takže rychle Něco !u nás bude pout tak at se blýsknu !!!!Těšiím se Daja.

    OdpovědětVymazat
  10. Dajo, díky.
    Nevím, jestli tě něco zaujme do té vaší pouti, ale budu se snažit :-)) Ditta

    OdpovědětVymazat
  11. JUUUUUUUUUU jsem jak na koni... tak mě to vzalo budu večer zkoušet ty barvy, není to problém ,mám to takové i z nerosty,to by ti též sedlo k papaní a receptům trochu duchaření..hahahaha.To jak se...to je moje parketa, vždy to je3krát! Já jsem měla 2krátangínu a po 3 pasák, dr Mengele, to je můj dr.řekl,že je to normální.Mrzí mě,že to máš z nožkou, ted kdy člověka táhne ven něco dělat a ty hromské průdušky.Dávám svým 7 vnukům na noc olivový olej teplý zakryju silon. sáčkem a pak plínku učinek je jistý.Nechám to tak 2hod a pak pijí cibuli na jemno krájenou přesypanou mletym cukrem . dám to do hrníčku na okno.Druhý den je plno štávy pijem čaj.lžičku, 3ktát deně Ttak se uzdrav aspon do pouti a vřelý dik za vše Daja

    OdpovědětVymazat
  12. Ještě musím připsat oliv.olej dávám teplý na papírový ubrousek a přiložím na průduškya pak ostatní ....a ještě malé vysvětlení já třeba poznám tyrkys který se pro mě hodí asi jsem trošku senzibilní::: doufám ,že ne debilní hahaha..pěkný večer,bez problému.Daja

    OdpovědětVymazat
  13. Dajo, asi jsem měla dát na tvoje rady a pít aspoň tu cibuli. Choroba se mi totiž vrátila a bylo mi snad hůř než prvně. Teď už je to lepší, až na odřený nos od rýmy a opary na rtech. Zdravím, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  14. Ditko,jsem z tebe hotova.Já zas mám k pasáku ještě zánět močáku.Ted mi dcera přivezla k pití ALOE VERA,je to super, pročistí to organismus a pozvedne imunitu .Kdybys chtěla poslala bych ti kontakt .Je to i v lékarnách jenže slabší. Jinak já říkam kopřiva nad zlato !Ale 3týdenní kůru pití čaje .Nosánek maž olivivym olejem mazu s tím vše,ve vnitř i z venku ,opalovaní ,oděrky všem i zvířatům,!Samozřejme zeli a citron, papriku ,cibuli, česnek !Takže zabij bacil a vše dobré přeje Daja.

    OdpovědětVymazat
  15. Dajo, to si teda taky "užíváš". Nic moc. :-(( D.

    OdpovědětVymazat
  16. DITTKO,vydržíme a pokoříme ty víííííííííry!!!!!

    OdpovědětVymazat