Po čem chutná játrová paštika? No, přeci po játrech!
U těch kupovaných si někdy nejsem moc jistá, po čem vlastně chutnají.
Paštika se dá servírovat jako předkrm třeba při slavnostní rodinné sešlosti, nebo s čerstvým pečivem jako jednoduchá večeře ve všední den.
ingredience:
- cca 300 g očištěných kuřecích jater
- cca 100 g změklého másla
- cca 100 ml šlehačky
- sůl
- muškátový oříšek
- mletý bílý pepř
- 2 polévkové lžíce brusinek
- trochu červeného portského na namočení brusinek
- trochu mléka na namočení jater
Játra den předem namočit do mléka. Druhý den je vyndat, osušit a dát povařit do mírně osolené vody. Vařit asi 10 minut, pak játra vyndat a nechat zchladnout. V mixéru je rozmixovat s máslem, postupně přidávat koření a přilévat smetanu. Nakonec vmíchat máčené brusinky, dát do nějaké pěkné misky, nebo do jednotlivých malých misek a udělat tak samostatné porce. Povrch paštiky ozdobit několika brusinkami a nechat chvilku ztuhnout v lednici.
Brusinky s portským se dají vynechat, nebo se mohou nahradit strouhanou pomerančovou kůrou s trochou pomerančového likéru (s likérem opatrně, je sladký).
Nejlepší příloha je čerstvé nebo opečené pečivo (toast).
Ahoj Dittu, ta tohle je velká dobrota. Asi před rokem jsem ji udělala poprve, recept z apetitu, suroviny více méně stejné, jen se ta játra do růžova restují a mixují pak. Úspěch byl veliký, místo brusinek jsem už zkoušela taky mandle a nakládaný zelený pepř.
OdpovědětVymazatMňam, asi zítra zajdu pro játra :o)
Pohodový večer, zdravím Helena
Ahoj Heleno. Já ten recept mám z BBC, ale krapet upravený. Ta tvoje verze taky vypadá dobře. S recepty z apetitu nemám moc dobré zkušenosti. Asi si většinou vyberu špatně.
OdpovědětVymazatPřeji ti pěkný zbytek dne. Ditta.
Ahoj Dittko ,to viš,že to vyskouším a jinak nou coment.... bude to moc dobré... .pak písnu !Daja.
OdpovědětVymazatDajo, určitě dej vědět, zda vám paštika chutnala. Ditta.
OdpovědětVymazatTvoje játrová paštika vypadá opravdu skvěle, určitě ji brzy vyzkouším, protože teď v zimě jsem paštikám celkem propadla :-) (teda těm domácím :-)). jenom dám asi játra telecí, zdají se mi být mnohem jemnější než kuřecí. Ale vypadá skvěle a namazná na nadýchané bagetce, odzobená brusinkami ... a jsem v ráji :-)
OdpovědětVymazatMadlo, asi to budu muset vyzkoušet z těch telecích jater, akorát nevím kam na ně. Snad zakopnu o nějakého řezníka, který je bude mít na krámě. Jinak, paštika je moc dobrá a nemusí se do ní dávat ani ty "dolaďovací" přísady, jako jsou třeba ty brusinky.
OdpovědětVymazat