pondělí 30. května 2011

bye, bye, PFF


Letošní Prague Food Festival máme za sebou. Dojmy jsou dosti rozpačité, protože během posledních dvou, možná i tří let se festival dobrého jídla dostal do kategorie masové akce. Nic na tom nemění, že bylo vybráno pěkné prostředí Královské zahrady u Letohrádku královny Anny, kde se zdálo, že bude dosti místa pro návštěvníky. Opak byl pravdou. Takové davy lidí na pár chodnících (na trávníky byl vstup zakázán) se logicky nemohly pořádně vejít. Nejhorší situace byla v místech, kde z každé strany chodníku byl stánek. V takovém místě bylo prakticky nemožné projít. Lavičky by se daly spočítat na prstech jedné ruky, místa kamenných zídek byla obehnána barevnou páskou "VSTUP SE ZAPOVÍDÁ" a stolků, kde by si člověk mohl položit talíř a sníst si vybrané jídlo, bylo snad ještě méně než laviček.

sobota, pár minut po otevření
Na festival jsme šli v sobotu od 12 hodin (to se otvíralo) a víceméně všechny fotky jsem udělala během následující půl druhé hodiny. Pak už se mi přes ty davy lidí ani nechtělo moc fotit. Divím se, že jsem ten foťák v některé z tlačenic neztratila. Ještě jsme měli štěstí, že jsme si stačili odskočit na toaletu v této době, protože později už to bylo prakticky nemožné. Fronty na toalety byly snad delší než na jídlo.
Nutno ještě podotknout, že se mi letos přišel lepší výběr jídel. Loni jsme dost dlouho bloumali sem a tam a nějak si nemohli vybrat. Ale ty ceny! Už loni jsme si říkali, že to je těžce předražené, tak letos to bylo tuplem drahé. U některých restaurací byl poměr cena - výkon hodně nevyvážený ve prospěch ceny, běžně se říká, že cena byla nestydatá. U pár restaurací byl tento poměr celkem vyvážený a vždy to jídlo bylo moc dobré.  No, a počasí se taky vydařilo.


Na PFF jsme byli od 12 asi do 16 hodin a rozhodně jsme si nestihli všechno projít. Vlastně někde jme se ani nedostali ke stánku přes tu horu lidí.

Asi začnu tím, co nás nijak zvlášť nenadchlo, troufnu si říci, že to nestálo za nic.U těchto stánků jsme byli ke konci našeho gastronomického putování a už jsem neměla náladu ani chuť pořídit fotky.
Z toho počtu jídel, které jsem si dala, mi vyloženě nechutnaly dvě.

Chagall ́s
  • Treska s koriandrem, petrželovým krémem a marinovanými cibulkami - tak to byla rána vedle. Nejenom, že ta porce, kterou jsem dostala, byla s bídou poloviční než vystavovali na stánku, ale treska nebyla v té petrželové rozmixované hmotě vůbec cítit. Tím pádem nemohu říci, zda byla vůbec v něčem marinovaná. Chuť rozmixovaného kořenu petržele z toho čpěla tak, že nebyla cítit ani ta cibulka (no, byl jí tam takový ždibec, že by asi nebyla stejně cítit). Postrádala jsem též základní dochucovadlo - sůl.
  • Jogurtová pěna s vanilkou, jahodami a čokoládou - tady zase opomenuli přidat tu čokoládu (asi jim došla) a co se týče vanilky tak asi spoléhali na to, že většina národa neví, jak se projevuje vizuálně použití vanilkového lusku v dezertech. Pravda, mohli tam dát vanilkový extrakt, ale dovoluji si prohlásit, že tam asi ani žádný nebyl. Dezert celkem nebyl špatný, ale nic světoborného to nebylo - jogurt s rozšmelcovanými jahodami s trochou želatiny.
Radisson Blu, Alcron a La Rotonde
  • Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou s hlívou královskou - tohle bylo dobré, nedá se nic vytknout
  • Salát z lososa s mangem, mátou a thajskou bazalkou - tak tohle bylo pro mě další doslova nepoživatelné jídlo (nejedli jsme to). Salát nebyl snad vůbec ochucený, ani nebyl osolený. Jedinou chuť, která se mi vybavuje je cibule. Ta tam tedy byla. Salát byl ještě posypaný nějakými nepoživatelnými "drátky". Tato dekorace vypadala jako takové ty bezbarvé úchytky plastových hraček z Číny, které hračku přidržují na barevném kartonu a je to vše překryté průhledným plastikovým víkem. Nutno podotknout, že tato dekorace tak i chutnala - byla tvrdá a bez chuti.
  • Výběr z domácích macaronů - dali jsme si pistáciový. Nebyl špatný, ale nic super to nebylo. Na můj vkus měl příšerně brčálově zelenou barvu (ach ta potravinářská barviva). Jestli byly cítit pistácie, tak to nevím, protože macronek jevil známky postupného rozmrzání (asi měli dezertík někde u ledu).
Buddha-Bar
  • Buddha-Bar Sushi rolky - dvě rolky s nakládaným zázvorem. Nic zvláštního, ale pěkně drahého.
  • Grilovaný vepřový bůček, marinovaný v česneku a limetkách s karamelovým glazé a salátem - nebylo to špatné, ale dosti předražené, porce byla opravdu miniaturní.
Kampa Group Restaurants – Cowboys
  • Sashimi z hovězí svíčkové se zázvorovo-sojovou omáčkou - vynikající
  • Burger z českého masa black angus s confitem ze žeber - vynikající
  • Americké palačinky s javorovým sirupem a borůvkami - výborné
Cowboys menu
Francouzská rest. Art Nouveau
  • Dušení šneci v červeném víně na francouzský způsob - výborné
  • Grilované telecí araignée de veau s bramborovým pyré se sušenými rajčaty a olivami - vynikající
  • Domácí sorbet z růžového grepu a campari s karamelovou oplatkou - moc dobré
Art Nouveau menu,
mistička v předu je už bez šneků

Bistro Florentýna
  • Kachní paštika s mandlemi a vinným rosolem - dobré, pouze mi chyběl kousek pečiva
  • Kýta z mléčného telete na vídeňský způsob - moc dobré
  • Jahody naložené ve víně - dobré
  • Polévka z mléčné syrovátky - zajímavé, ale dobré. Polévku jsme dostali jako bonus, což bylo příjemné překvapení.

Le Grill & Garden @ Kempinski
  • Grilovaný balíček z lilku a mozzarelly s pestem ze sušených rajčat - dobré
  • Grilovaný losos v bukovém dříví, fenyklovo-ředkvičkový salátek s uzeným pomerančovým dresinkem - vynikající a navíc porce lososa byla veliká
  • Citronový koláč - moc dobré, koláč byl také velký
Kempinski  menu
Yasmin, Noodles
  • Bami goreng s vaječnou omeletou, smaženou cibulkou a krevetkami - moc dobré, slušná porce a hodně krevet
  • Tom kha kai z kokosového mléka, limetkových listů a chilli papriček - tady snad ani nemám slov, VYNIKAJÍCÍ
Yasmin, Noodles menu

Delikatesy Andalusie

nalévání sherry je obřad

ještě jednou nalévání sherry

Nikdy by mě nenapadlo, že nalévání sherry může být tak elegantní.


  • Pěna z extra panenského olivového oleje ovoněná citrónem - tohle bylo dost zvláštní, určitě to chtělo kousek pečiva.
  • Glazírovaná líčka z iberského vepřového na sherry, krémová rýže s hříbky - moc dobré
  • Křehké placky Inés Rosales s pomerančovým květem plněné kdoulí, ořechy a zalité hořkou čokoládou - moc dobré, chtělo by to bývalo šálek dobré kávy
  • Sklenka sherry - výborné
Andalusie menu
Mohla bych ještě chvilku psát, že jsem si dala dobré rakouské víno u Veltlin.cz, že jsme si dali zmrzlinu, a že synátor měl smažené ovocné špízy, ale už toho nechám a na závěr bych se zmínila ještě o jedné věci, o zdobení pokrmů pěnou.
Tahle gastronomická vychytávka ve mě, při pohledu na takto ozdobený pokrm, nevzbuzuje moc příjemný pocit a už vůbec chuť, dát si takto "přizdobené jídlo". Když vidím nandanou pěnu na kousku masa, tak si vzpomenu na Adélu, která ještě nevečeřela. A tím bych asi uzavřela naši sobotní gastronomickou anabázi.

Tady se můžete podívat na Adélu, jak baští a krásně u toho slintá:

http://filmovy.stream.cz/ukazka/183-adela-jeste-nevecerela-nejdriv-serviruj-pana-detektiva

3 komentáře:

  1. Stihli jste toho vážně hodně, po přečtení trošku lituju, že mi některá jídla unikla, ale mě prostě nebavilo prodírat se těmi davy. Kačka/Klára

    OdpovědětVymazat
  2. Dittu, díky za podrobnou exkursi. Dám ji přečíst i manželovi, toho moc mrzelo, že jsme se nedostali...
    Už jsem po obědě, ale ten sorbet z grepu a campari bych si tedy dala a grilovaný losos, kór, když si ho tak vychválila, toho bych neodmítla nikdy :o)
    Hezký den, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Kačka
    Stihli jsme toho docela dost. Většinu v první půlce. V té druhé půlce jsme stáli neskutečnou frontu na zmrzlinu (co by jeden neudělal pro vlastní dítě) a stačili si zkazit chuť v prvních třech restauracích (viz výše). D.
    Helena
    Možná jste zas až tak o moc nepřišli. Z organizačního hlediska to bylo pro návštěvníky dost hrozný. Snad si pan M. z těch dosti kritických ohlasů na blogách vezme aspoň něco a za rok to bude třeba ok. A pak vyrazíš s manželem a budete moc spokojeni. :-)) D.

    OdpovědětVymazat