Moje povědomí o zpracování zelí není nijak veliké. Připravuje se jako příloha k čuníkovi nebo k některému domácímu opeřenci, někdo do zelných listů balí maso a pak ho upeče a někde se z něj dělá i štrůdl.
Já jsem v kuchařkách od Joanne Harris (zmínila jsem se o nich v mém prvním příspěvku prolog) objevila zelný koláč z francouzského regionu Auvergne. Teď jsem se konečně dočkala letošního zelí a hned recept vyzkoušela.
ingredience:
- hlávka raného zelí, velikosti tak akorát a nakrouhaná na nudličky
- 3 vejce
- 300 g hladké mouky
- 375 ml mléka
- 200 g schwarzwaldské šunky, nakrájet
- 2 střední cibule, nakrájet na drobno (šalotka by byla samozřejmě lepší)
- 4 stroužky česneku, nasekat na jemno
- hrst nasekané petrželové natě
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Na začátku rozehřát troubu na 180 stupňů. Do zapékací nádoby dát olej a nádobu strčit do rozehřáté trouby. Před tím ještě připravit zelí. Do hrnce dát vařit vodu na spaření zelí. Když je voda přivedena k varu, vypnout zdroj tepla, do vody hodit nakrouhané zelí a na 3 minuty ho nechat spařit. Pak slít zelí přes cedník, nechat ho okapat.
Z mouky, vajec a mléka připravit řidší těsto (je trochu hustší než palačinkové), přidat cibuli, slaninu, česnek, petržel, sůl a pepř.
Vyndat z trouby rozehřátou zapékací nádobu s olejem, nalít asi polovinu těsta a na něj rozprostřít spařené zelí, které se musí dlaní lehce udusat a přitlačit k těstu. Na zelí nalít zbytek těsta a péct v troubě asi 35 minut. Jako příloha jsou dobré vařené brambory, nebo se dá koláč jíst jen tak a to i studený.
Zelný koláč jsme měli k obědu s vařenými brambory a nestihla jsem udělat foto naservírovaného koláče. Zmizel dosti rychle. Zkuste ho, je vážně moc dobrý.
Ahoj Dittko ,vypadá to bezva!ted´,když nemám čas vařit,makám jak šroub,to bude fajn oběd, udělám "TO" v mikrovlnce,nic jiného nemám i brambory tam vařím ,za 8min.jsou fajn...D9K pa Daja
OdpovědětVymazatDittu, ten vypadá hodně dobře a je celkem rychle hotový. Díky za recept!
OdpovědětVymazatPěkný den, pa Helena
Ahoj Dajo. Mikrovlnku nemám, takže k výrobě jídla v tomto zařízení nejsem schopná poradit. Ty jsi v tom očividně zběhlá, takže s tím nebudeš mít problém.
OdpovědětVymazatVidím, že píšeš zašifrované vzkazy :-)) Chvilku mi trvalo, než jsem pochopila, že D9K je DÍK. Ditta
Ahoj Helčo. Rychlovky, to je moje. Tenhle koláč dokonce ještě líp chutná než vypadá. Měj se hezky a zkus ho, Ditta.
Toto množství je do jak velké zapékací misky? Má být ten koláč spíš vyšší nebo nižší? Díky za odpověď. Kata
OdpovědětVymazatKata:
OdpovědětVymazatPoužila jsem zapékací mísu kolem 25 cm a vyšším okrajem, tak asi 7 cm. Zelí bylo to rané, takže menší hlávka, teď už jsou takové ty napěchované hlávky, takže bych ho možná i chvilku vařila a dala tak 1/2 hlávky (raději to vyzkoušet na kousku zelí, zda vůbec změkne - mám s tím špatnou zkušenost, protože jsem v době raného zelí koupila hlávku v Tesku a to bylo nějaké loňské pěkně tuhé a vůbec nešlo ani uvařit, takže můj druhý pokus dopadl tak, že jsem všechno zelí vyhodila). Ta křehkost a měkkost zelí je důležitá pro to "upěchování", protože když by bylo to spařené zelí tvrdší, proteklo by těsto skrz zelí. Tak to je asi vše.
Mňam.. Ten jsem nikdy nejedla :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Jj, je to dobré, ale nesmí se dělat z podzimního zelí.
OdpovědětVymazat