neděle 29. května 2011

francouzský zelný koláč k obědu, večeři, nebo jen tak


Moje povědomí o zpracování zelí není nijak veliké. Připravuje se jako příloha k čuníkovi nebo k některému domácímu opeřenci, někdo do zelných listů balí maso a pak ho upeče a někde se z něj dělá i štrůdl.
Já jsem v kuchařkách od Joanne Harris (zmínila jsem se o nich v mém prvním příspěvku prolog) objevila zelný koláč z francouzského regionu Auvergne. Teď jsem se konečně dočkala letošního zelí a hned recept vyzkoušela.

ingredience:
  • hlávka raného zelí, velikosti tak akorát a nakrouhaná na nudličky
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 375 ml mléka
  • 200 g schwarzwaldské šunky, nakrájet
  • 2 střední cibule, nakrájet na drobno (šalotka by byla samozřejmě lepší)
  • 4 stroužky česneku, nasekat na jemno
  • hrst nasekané petrželové natě
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř


Na začátku rozehřát troubu na 180 stupňů. Do zapékací nádoby dát olej a nádobu strčit do rozehřáté trouby. Před tím ještě připravit zelí. Do hrnce dát vařit vodu na spaření zelí. Když je voda přivedena k varu, vypnout zdroj tepla, do vody hodit nakrouhané zelí a na 3 minuty ho nechat spařit. Pak slít zelí přes cedník, nechat ho okapat.
Z mouky, vajec a mléka připravit řidší těsto (je trochu hustší než palačinkové), přidat cibuli, slaninu, česnek, petržel, sůl a pepř.


Vyndat z trouby rozehřátou zapékací nádobu s olejem, nalít asi polovinu těsta a na něj rozprostřít spařené zelí, které se musí dlaní lehce udusat a přitlačit k těstu. Na zelí nalít zbytek těsta a péct v troubě asi 35 minut. Jako příloha jsou dobré vařené brambory, nebo se dá koláč jíst jen tak a to i studený.


Zelný koláč jsme měli k obědu s vařenými brambory a nestihla jsem udělat foto naservírovaného koláče. Zmizel dosti rychle. Zkuste ho, je vážně moc dobrý.

7 komentářů:

  1. Ahoj Dittko ,vypadá to bezva!ted´,když nemám čas vařit,makám jak šroub,to bude fajn oběd, udělám "TO" v mikrovlnce,nic jiného nemám i brambory tam vařím ,za 8min.jsou fajn...D9K pa Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Dittu, ten vypadá hodně dobře a je celkem rychle hotový. Díky za recept!
    Pěkný den, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Dajo. Mikrovlnku nemám, takže k výrobě jídla v tomto zařízení nejsem schopná poradit. Ty jsi v tom očividně zběhlá, takže s tím nebudeš mít problém.
    Vidím, že píšeš zašifrované vzkazy :-)) Chvilku mi trvalo, než jsem pochopila, že D9K je DÍK. Ditta

    Ahoj Helčo. Rychlovky, to je moje. Tenhle koláč dokonce ještě líp chutná než vypadá. Měj se hezky a zkus ho, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  4. Toto množství je do jak velké zapékací misky? Má být ten koláč spíš vyšší nebo nižší? Díky za odpověď. Kata

    OdpovědětVymazat
  5. Kata:
    Použila jsem zapékací mísu kolem 25 cm a vyšším okrajem, tak asi 7 cm. Zelí bylo to rané, takže menší hlávka, teď už jsou takové ty napěchované hlávky, takže bych ho možná i chvilku vařila a dala tak 1/2 hlávky (raději to vyzkoušet na kousku zelí, zda vůbec změkne - mám s tím špatnou zkušenost, protože jsem v době raného zelí koupila hlávku v Tesku a to bylo nějaké loňské pěkně tuhé a vůbec nešlo ani uvařit, takže můj druhý pokus dopadl tak, že jsem všechno zelí vyhodila). Ta křehkost a měkkost zelí je důležitá pro to "upěchování", protože když by bylo to spařené zelí tvrdší, proteklo by těsto skrz zelí. Tak to je asi vše.

    OdpovědětVymazat
  6. Jj, je to dobré, ale nesmí se dělat z podzimního zelí.

    OdpovědětVymazat