Protože mám tři stromky nových odrůd, které nejsou chutí nic moc, dělám z nich pouze koláče drobenkové nebo kynuté.
Těsto dělám pořád to samé. Recept na něj je zde. Z daného množství jsou dva koláče přesně na velikost hlubokých plechů.
ingredience na náplň pro jeden koláč:
- 1,5 vaničky tvarohu
- 1 vejce
- asi 5 polévkových lžic cukru (množství dle vlastní představy)
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- kůra z poloviny citrónu
- omytý angrešt
- trochu skořice a cukru na posypání angreštu
- máslo
- mouka
- krystalový cukr
- mleté mandle (s moukou asi tak v poměru 1:1)
- asi 2 polévkové lžíce mletého máku (to je to kouzlo)
Těsto připravit v domácí pekárně na chleba. Vymazat plech a dát na něj těsto - jde to dobře jenom pomocí rukou a prstů. Umíchat tvarohovou náplň a dát ji na těsto. Pak přidat angrešt pěkně těsně jeden vedle druhého a dochutit ho skořicí a cukrem. Povrch koláče posypat mandlovo - makovou drobenkou. Péci v horkovzdušné troubě při 150 stupních asi 30 minut.
Ten mák v drobence byl momentální nápad, když jsem zjistila, že mám v lednici trochu mletého máku, na který se nějak zapomnělo.
A výsledek? Byl velmi uspokojivý. Vážně, bylo to moc dobré. Tu mandlovou drobenku dělám docela často a všem to moc chutná. Ten přidaný mák byl jen zpracováním zbytků, které dopadlo na výbornou.
Hezkou sobotičku,dnes jsem takový koláč pekla, jenže s merunkami a tvarohem.Ale měla jsem klasickou drobenku ,škoda příště to zkusím!Daja
OdpovědětVymazatDajo, meruňkový koláč s tvarohem můžu, a to velmi. Ta mandlová drobenka (bez máku) by na něm byla tou pověstnou dortovou třešničkou :-))
OdpovědětVymazatparáda! vyzkouším, díky.
OdpovědětVymazatAmelie, vyzkoušej a čím více madlí v drobence, tím je to lepší. Tak mě napadá, že asi někdy zkusím jen mandlovou drobenku.
OdpovědětVymazat