sobota 16. července 2011

angreštový koláč a tak trochu kouzlo nechtěného

Angrešt mám nejraději ve dvou podobách - v koláčích a jako zavařeninu. To platí o těch nových odrůdách, které mají být odolné vůči padlí. Zlaté voči, ani náhodou. Angrešt ze starých odrůd mám nejraději syrový, čerstvě utržený a ihned snědený. To jen tak na okraj.
Protože mám tři stromky nových odrůd, které nejsou chutí nic moc, dělám z nich pouze koláče drobenkové nebo kynuté.


Těsto dělám pořád to samé. Recept na něj je zde. Z daného množství jsou dva koláče přesně na velikost hlubokých plechů.

ingredience na náplň pro jeden koláč:
  • 1,5 vaničky tvarohu
  • 1 vejce
  • asi 5 polévkových lžic cukru (množství dle vlastní představy)
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • kůra z poloviny citrónu
  • omytý angrešt
  • trochu skořice a cukru na posypání angreštu
Teď ještě složení drobenky, které je tak trochu neobvyklé, ale možná, že se někde dělá běžně. Nebudu udávat množství jednotlivých surovin, protože drobenku dělám "baj očko".
  • máslo
  • mouka
  • krystalový cukr
  • mleté mandle (s moukou asi tak v poměru 1:1)
  • asi 2 polévkové lžíce mletého máku (to je to kouzlo)

Těsto připravit v domácí pekárně na chleba. Vymazat plech a dát na něj těsto - jde to dobře jenom pomocí rukou a prstů. Umíchat tvarohovou náplň a dát ji na těsto. Pak přidat angrešt pěkně těsně jeden vedle druhého a dochutit ho skořicí a cukrem. Povrch koláče posypat mandlovo - makovou drobenkou. Péci v horkovzdušné troubě při 150 stupních asi 30 minut.


Ten mák v drobence byl momentální nápad, když jsem zjistila, že mám v lednici trochu mletého máku, na který se nějak zapomnělo.
A výsledek? Byl velmi uspokojivý. Vážně, bylo to moc dobré. Tu mandlovou drobenku dělám docela často a všem to moc chutná. Ten přidaný mák byl jen zpracováním zbytků, které dopadlo na výbornou.

4 komentáře:

  1. Hezkou sobotičku,dnes jsem takový koláč pekla, jenže s merunkami a tvarohem.Ale měla jsem klasickou drobenku ,škoda příště to zkusím!Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Dajo, meruňkový koláč s tvarohem můžu, a to velmi. Ta mandlová drobenka (bez máku) by na něm byla tou pověstnou dortovou třešničkou :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Amelie, vyzkoušej a čím více madlí v drobence, tím je to lepší. Tak mě napadá, že asi někdy zkusím jen mandlovou drobenku.

    OdpovědětVymazat