sobota 18. června 2011

kapustová polévka z trhu


Nějakou dobu mám chuť na kapustovou polévku, Aby byla pěkně hustá a s nějakou dobrou klobáskou. Včera jsem měla kliku a na trhu koupila skoro vše potřebné: mladou kapustu, klobásu na prkýnko (tak jí říkal řezník), nový česnek a dobrý chleba k přikusování.
Dělám polévky husté (takový eintopf), které jsou jako hlavní jídlo. Takže, jak na to!


ingredience:
  • 1 nakrájená hlávka kapusty, vyříznout tuhý střed listů a vyhodit ho
  • 1-2  klobásy
  • 4 menší nakrájené brambory, nebo jak kdo chce
  • 1 menší cibule
  • 1 menší rajče
  • kousek másla
  • asi 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • asi 1,5 - 2 l vody
  • česnek, dle uvážení
  • 1 bobkový list
  • 1-2 lžičky uzené mleté papriky
  • kousek kůry z parmezánu Gran Moravia
  • pár lístků bazalky
  • trochu kmínu
  • sůl a pepř


Na kousku másla restovat cibulku, přidat mouku a papriku a ještě chvilku restovat. Pak zalít studenou vodou (tak 0,5 l) a metlou rozšlehat, aby se neudělaly žmolky. Dolít vodu, přidat koření a sůl (bazalku dát až nakonec) a ty vrchní kapustové listy a vařit je asi 10 minut. Pak přidat zbytek nakrájené kapusty, rajče, parmezán a brambory. Polévku vařit do změknutí brambor a zeleniny. Nakonec chvilku před koncem přidat nakrájenou klobásu, bazalku a prolisovaný česnek. K polévce je dobrý čerstvý chléb nebo chléb včerejší a starší, ale opečený.


Doufám, že jsem na nic nezapomněla!

6 komentářů:

  1. Taky teď máme trochu kapustové období! Jen místo klobásy nám do polévky upadnou uzená žebra! A nějak jsem začala vynechávat z polévek zásmažky a tak tam nakonec nasypu hrst pšeničných klíčků! Miluji tohle roční období, začíná být dostatek místní zeleniny a dá se vařit cokoli!

    OdpovědětVymazat
  2. Dittu, u nás ji máme moc rádi. Dělám ji stejně jako ty, jen bez rajčete, bazalky a sýra - to určitě zkusím!
    Hezký zbytek neděle, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  3. HaF
    Taky jsem si po uvaření polévky říkala, že ta jíška byla skoro zbytečná. Ty uzený žebra je dobrý typ. Taky to někdy zkusím.
    Helena
    To rajče, bazalka a sýr tomu dávají trochu jiný "chuťový vocas". Je to s tím dobré, určitě to vyzkoušej.

    Pěkný podvečer, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Dittko pomalu se dostávám ze zápalu plic,jsem ted vlastně jen na tehle báječných polívkách !!!!U nás se dělají tak rozmanitě,pokaždé jinak značka:co dům dáááááááá:někdy kysele zelí jindy mladé pak půl na půl a to je právě vynikajicí polívka někdy dodám recept jmenuje se Sakumpačka,prozatím ahoj Daja

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Dajo, ty si tedy vymýšlíš choroby! Pěkná polízanice. Já se pořád zase léčím s tím kolenem, respektive zánětem žil a už mě to pěkně štve.
    Recept na tu tvoji sakumpačku určitě dodej, tahle moje verze byla také něco jako "co máme ještě v lednici".
    Brzo se uzdrav. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Dittko připrav se bude to dlouhéééééééééé.Co se týká kutilství jsem po dědovi bral mě všude, vše mě naučil a také vychoval.A já jsem totiž SKAUT,nevím co o tom víš ale je to také mimo jiné o kutilství, no a ted tu fajnovou polívečku :půl hlávky zelí na jemno nastrouhat, osolit, trošku kmínu a vařit do měka. V jiném hrnci vařit omyté kyselé zelí, potom vše smichat 1:1 zelí i nálevy, opepřit vhodit masox zavařit, v šlehačce rozmíchat hl mouku asi 2 lříce a vlít do polévky michat a zavařit. Ochutit cukrem a octem, jí se z novými bramborami ,je báječná !tak DCH!DAJA.PS.díky za komentářík vždy se zasměju,a muž se ptá co mi píšeš to je zvjědavec žeeeeeeeeeee,

    OdpovědětVymazat