úterý 26. července 2011

velmi snadná bublanina

Bublanina je piškotový moučník, který snad nesmí chybět v žádné rodině během léta. Některá těsta na bublaninu jsou vláčná (já tomu říkám "mokrá buchta"), jiná jsou hodně piškotová (to zase říkám, že se "práší od pusy") a ty moc nemusím.
Před lety jsem někde vyštrachala velmi snadný bublaninový recept, který s úspěchem používám.


ingredience na vysoký plech:
  • 1 kelímek šlehačky
  • 3 vejce
  • 1/4 l pískového cukru
  • 1/2 l polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva + cca 1/2 čajové lžičky sody
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu, který lze nahradit vanilkovým cukrem
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • omyté višně (třešně, meruňky, angrešt,...)
  • cca 2-3 polévkové lžíce pískového cukru na posypání
V míse chvíli šlehat (stačí metlou) vejce se šlehačkou, pak přidat cukr, vanilkový extrakt, citrónovou kůru a prášek do pečiva, nakonec přidat mouku a umíchat těsto. Plech s vysokým okrajem vyložit pečícím papírem, nalít na něj těsto, které se lžící rozetře ke krajům tak, aby ve středu pekáče byla nižší vrstva těsta (při pečení pak nebude střed bublaniny příliš vysoký). Na těsto dát ovoce a lehce posypat cukrem. Pomalu péct v předehřáté troubě při 150 stupních asi 30 minut.


Přemýšlela jsem, kde se vzalo slovo bublanina a někde jsem narazila na celkem rozumné vysvětlení: Těsto při pečení "probublává" nahoru (od toho ta bublanina) a ovoce se pomalu "propadá" dolů.

5 komentářů:

  1. Ahoj Dittu, dělám ji taky! Všichni ji mají rádi! Zítra otrhám zbytek rybíru a angreštu a hrr na ni :o)
    Hezký večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dittko, už jsi mi chyběla,upeču Tvoji bublaninu,mam dobrou ,ale zas něco jiného.Bezva ůvaha o tom probublavání ,jsi hlavička a máš suprrrrrr hrnek..Daja

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Heleno. Přeji dobrou chuť. Myslím, že jsem ji také nedělala letos naposledy. Pěkné, aspoň trochu, letní dnové. Ditta

    Ahoj Dajo. To víš, krapet jsem mokla na dovolené. Bublaninu zkus, uvidíš a případně se vrátíš ke svému oblíbenému receptu, nebo taky ne :-)) Díky za pochvalu hrnku, loni jsem ho zakoupila ve frcu. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  4. od kdy se počíta cukr a mouka na litry,snad na gramy ne.Asi nějakej inteligent

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je vidět, že anonym asi ještě nikdy nic neupekl a neodměřoval a má problémy s psaným textem s pohledu gramatiky. Pokud se napíše 1/2 l mouky, je to stejné jako 2 hrnky mouky. Jinak odměřovat se dá různě - látky se také někdy prodávají s cenou za kilo a ne za metr.

      Vymazat