neděle 7. srpna 2011

rychlý broskvový sorbet


Máte doma pěkně vyzrálé broskve a už z nich nechcete dělat další kompot a broskvové zavařeniny máte na rozdávání?
Vezměte si pár broskví, neloupejte je, vyndejte pecky, nakrájejte je na menší kousky a dejte do mrazáku. Zítra, nebo někdy jindy, je z mrazáku vyndejte a připravte si z nich broskvový sorbet.

ingredience:
  • broskve, nakrájené a zmražené
  • med rozmíchaný v troše horké vody
  • pár zrnek soli (použila jsem fleur de sel)
  • citronová šťáva
Všechny ingredience rozmixovat do krémovité konzistence s tím, že mražené kousky je lepší přidávat postupně. Ta sůl má také svůj význam, víc vynikne sladkost broskví a sorbet se pomaleji rozpouští. Množství broskví a medu vyzkoušejte postupným ochutnáváním.
Já jsem dělala sorbet ze 6 broskví, šťávy z poloviny citrónu a asi 4 lžic medu a byl výborný.

Prvně jsme tento typ zmrzliny dělali doma někdy před necelými 20 lety, ale s postupným přidáním smetany nebo mléka během mixování zmraženého ovoce. Nejčastěji to byly jahody, banány a meruňky.

6 komentářů:

  1. Dittu, holka! Díky! Víkend jsem strávila mezi broskvemi :o) (a kufrem špiného prádla - Adam přijel ze soustředění :o))
    Určitě ho udělám!
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Heleno, určitě to zkus, je to moc dobré. Kombinace broskev, med a sůl je výborná.
    František je teď na táboře v Letohradě, tak mě to praní čeká až za týden, ale bez broskví :-)). Měj se hezky, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Dittko, máš zase fantastický recept,mám na zahradě dost broskví,tak se těším .Vrátila jsem se z dovče ,bylo dobře ,jsem odpočatá a těším se na nové nápady Daja

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Dajo, myslím, že budeš se sorbetem spokojená. Je moc dobrý.
    Tak jsem si říkala, že buď gruntuješ po malování a přestavování, nebo někde relaxuješ. Ta druhá varianta je mnohem lepší a teď zase budeš utrácet tu nastřádanou energii.

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Ditto, podle tvého receptu vyzkouším udělat sorbet jahodový. Moc děkuji za inspiraci, máš tu spoustu dobrůtek. Moc zdravím Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anno, díky za návštěvu a pochvalu. Až budou broskve, vyzkoušej i sorbet broskvový. Myslím, že nebudeš zklamaná.

      Vymazat