čtvrtek 14. června 2012

citrónový krém


V originále se krém jmenuje lemon curd, ale překládat to jako citrónovou sraženinu, nezní zrovna moc chutně. Základní krém se připravuje ze žloutků, cukru, ovocné šťávy a kůry citrusů. Nejznámější je citrónový, ale připravuje se též z pomerančů, limetek nebo třeba z malin a borůvek.
Já jsem uvařila variantu s přidáním másla, která asi není zrovna moc dietní, ale zase je děsně dobrá.

Když jsem tak pátrala jak na to, vyděsila jsem se krapet, protože v receptech se uvádí, že se má krém míchat v páře. Tenhle způsob vaření jsem použila jen jednou, když jsem se pokoušela o holandskou omáčku, která dopadla bídně. Takže, v páře už nikdy více.
Několikrát jsem vařila cukrářský krém (říká se mu také žloutkový nebo anglický), který jsem vařila přímo v nerezovém kastrole bez vodní lázně nebo páry. Můj předpoklad, že to jde i takto s citrónovým krémem, se mi podařilo ověřit zde.
Poměr ingrediencí ve vztahu k vejcím, je víceméně všude stejný, jen někteří dávají třeba více cukru. Nakonec jsem použila i množství cukru z výše uvedeného videa. U tohoto receptu vidím jednu výhodu a to, že se použijí celá vejce.

ingredience:
  • 4 vejce
  • 4 větší citróny, nastrouhat kůru a vymačkat šťávu
  • 250 g másla pokojové teploty, nakrájet na menší kousky
  • 320 g krystalového cukru
  • nerezový kastrol a metla
Do nerezového kastrolu rozklepnout vejce a dobře je rozmíchat  s cukrem, přidat máslo, šťávu a kůru z citrónů. Na mírnějším plameni vše zahřívat a stále míchat, aby se vše dobře spojilo. Když začne krém bublat, ještě ho chvilku povařit (postupovala jsem stejně, jako při vaření  pudinku). Horký krém nalít do sterilizovaných sklenic a po zchladnutí uložit do lednice, kde by mohl vydržet i 14 dni až 3 týdny (zlatý voči).


Z uvedeného množství jsem měla 4 různě velké sklenice, odhadem tak 500 ml. Jednou sklenicí jsem podarovala kamarádku, což ocenil její britský manžel, u kterého lemon curd "prošel", takže se vlastně povedl a v lednici nevydržel ani těch 14 dní.
Krém se používá stejně jako džem, dělá se z něj citrónový koláč navrch s bílkovou pěnou, nebo se dá použít do citrónových makronků a je toho ještě daleko víc.



10 komentářů:

  1. velice zajímavý krém, nic podobného jsem nikdy neviděla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vážně moc dobré, určitě to někdy zkus.

      Vymazat
  2. Milá Dittko,je Ti jasné,že musím krém vyskoušet,také jsem ještě nic takového neviděla,jen nevím co to tam ještě přidávala,vypadalo to jako pudink prášek nebo mletý cukr,jsem asi natvrdlá,anglicky neumím,mám na něj chuť a ani nevím kde ho použít,můžeš ještě něco vymyslet?Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, přidávala tam maizenu. Já ji tam také dala, ale myslím, že je to zbytečné, už ji dávat nebudu. V recepturách někdy je a někdy není. Použití? Tak třeba na palačinky, jako dortový krém, já si dávám k snídani na housky nebo rohlíky homogenizovaný tvaroh a na něj buď džem (jedině domácí) nebo lemon curd. Určitě se zeptáš na ten tvaroh. Takže prodávají ho v Lidlu a je to 7% hodně vláčný tvaroh. Určitě se do toho pusť.

      Vymazat
  3. Dittu, tak tuhle dobrotu jsem dostala z UK a úplně zírám, že to není zase tak složité...
    Myslím, že vyzkouším :o)
    Přeju pohodový víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, určitě to vyzkoušej, protože tenhle domácí je určitě lepší než ten kupovaný (mám ověřeno ze spolehlivého zdroje). Taky si užij víkend. D.

      Vymazat
  4. Dittko u Tebe je neskutečně bezva servis!!!To je pro mě moc užitečná rada,já ty obchody přeletím a ON mi vše nakupuje a já vařím ,dnes jsem zpracovávala jahody na různé způsoby,a ještě meruňky tak domácích džemů mám vždy dost!Zítra budu dělat po několikáté ty Tvé podmáslové palačinky ,všem chutnají ,tak uvažuji že je namažu,tvým lemonem,jen doufám,že se nemusí nechávat uležet třeba týden ,mám čas jen do vychladnutí.Večer grilujem tak poledne bude sladké .Ahoj a díky Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to s nakupováním prakticky stejné jako u vás :-) Jenom, když jsem dostala ten žlučníkový záchvat a musela jsem držet dietu, tak jsme chodili do obchodu společně a já si vybírala vhodné potraviny a tak jsem narazila na ten tvaroh. Lemon curd netřeba nechat rozležet. Myslím, že při grilování pokoříte celou dávku hned na poprvé :-) Tak si to večer užijte. D.

      Vymazat
  5. Ahoj Dittus, lemon curd pie miluji a nejlepsi je z "Meyers" lemons, kterazto odruda je zkrizena z mandarinkou. Mnnn, zbihaji se mi sliny :)) Preji krasny tyden a zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moniko, bohuzel, tyhle citrony znam jen z americkych blogu, k nam jeste nedorazily (aspon myslim). Jinak i z tech obycejnych citronu je to desne zrave :-) Preji ti tez hezky zbytek tydne. Ditta

      Vymazat