sobota 29. září 2012

co s bazalkou, když je jí celkem dost?...pesto a mražené bazalkové kostky


Letos mi bazalka dost narostla a to jsem se ještě podělila s kamarádkou a dala jí pár sazenic. Protože už nastalo období, kdy vám úroda může zmrznout během jediné chladné noci, rozhodla jsem se jednat a bazalku sklidila. Na hromadě byly různé druhy - drobné lístky, trochu větší lístky, podlouhlé špičaté lístky a velké lístky. Všechno jsem umyla, postupně balila do utěrky a s utěrkou cvičila (rozuměj máchala) na balkóně, aby se rostliny zbavily vody. Pak jsem je ještě nějakou dobu nechala na talíři, aby doschly.
Ze všech rostlin jsem otrhala (spíš by se tomu dalo říkat oškubala) lístky, dala je spolu s trochou olivového oleje do kuchyňského robotu a rozmixovala. Bazalkovou kaši jsem dala do tvořítka na led (nebo jak se tomu říká) a dala zmrznout. Když vše zmrzlo, nasypala jsem bazalkové kostky do sáčku a dala na mrazák. Část lístků jsem rozmixovala jen hodně na hrubo a část docela hodně na jemno. Zdá se mi, že ta hrubší konzistence je lepší.


Z posledních asi dvou hrstí bazalkových lístku jsem udělala bazalkovo - rajčatové pesto.

ingredience na pesto:
  • cca 2 velké hrsti bazalkových lístků
  • cca 6-8 kusů sušených nakládaných rajčat 
  • 2 stroužky česneku
  • pár lžic olivového oleje (použila jsem i olej ze sušených rajčat)
  • cca polévková lžíce citronové šťávy
  • cca 5 polévkových lžic nastrouhaného parmezánu
  • hrst lískových oříšků
  • hrubá mořská sůl
Vše se rozmixuje, vyjma parmezánu, který se vmíchá až do hotové směsi. Pesto se zamíchá do uvařených těstovin, vše se dá na talíř a posype ještě trochu strouhaným parmezánem.

Chtěla jsem nakonec vyfotit talíř s pestovými těstovinami, ale nějak to šlo moc rychle nad odbyt, tak aspoň co zbylo v misce.


Nakonec ještě pár slov k využití bazalkových stonků, které jsou také dost aromatické. Takže, do sklenice dát pár otrhaných stonků, zalít olejem a za pár dnů je hotový bazalkový olej.

5 komentářů:

  1. Zrovna jsem uvažovala jak zatočím z bazalkou v květináčích na balkoně!Rada jak na zavolanou !Mě vyhovují ty kostky!!!Tak zítra budu točit utěrkou já!Ahoj ,díky !Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Dittu, tak si mě předběhla. Pesto dělám, i když maličko jiné, než ty, ochucené oleje taky, ale moc děkuji za typ na to mrazení. Kdysi jsem to zkoušela (asi celé lísty) a zčernaly a bylo to k ničemu.
    Takže, stejně jako Dája, budu snad zítra točit utěrkou!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Daja + Helena
    Holky, točte, točte! Ta bazalka trochu na povrchu zhnědla, asi zoxidovala, ale zbytek zůstal zelený. Když si na googlu dáte vyhledat "basil cube", najdete toho mraky a nikdo si nestěžuje, tak snad to funguje.

    OdpovědětVymazat
  4. Dittko ,musím ti napsat,že polívka z dýně podle Tebe se stala nší RODINNOU!Všichni jí papali jako diví ,jen jak jsem se už zmínila dýně mnou koupená byla tuhá jak skála!Budu si už pěstovat sama !Cukety se mi urodily ale dýně co jsem měla mi zvadla.Asi jí něco sežhralo .Pokud od našich dostanu dýni udělám ten vytoužený koláč!!!!!Bazalka je už v mražáku také petrželku jsem udělala na KOSTKY !Jsem vděčná za radu ,měla jsem to v krabici a vždy jsem musela utlouct potřebný kousek !Těď mám to mám OK!!!Díky ,Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, to jsem ráda, že vám chutnalo. Já ji letos ještě nedělala, ale chystám se na to. Jo, není nad užitečné rady :-)

      Vymazat