Na štrúdl je tolik druhů těst, že by se snad jeden ani nedopočítal. Pomalu, co rodina, to recept. Taky máme jeden rodinný, po babičce, ale o tom někdy jindy.
ingredience na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 350 g polohrubé
- 250 g hery
- 1,5 kelímku zakysané smetany (cca 300 g)
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
náplň:
- na plátky nastrouhaná kyselejší jablka (třeba zvonková)
- rozinky
- skořice
- ořechy
- cukr + vanilkový cukr
- strouhanka na podsypání jablek (většinou ji nedávám)
- nebo co kdo má rád - tvaroh, mák, hrušky, švestky, ořechy, slané náplně,...
Z množství těsta jsou 2 velké štrycny (skoro se nevejdou na plech), nebo 3 menší.
Nějak rychle ten štrúdl mizel, než jsem se stačila otočit, byla jedna štrycna pryč.
Jinak, s tímto těstem se dobře pracuje. Hodí se též na plněné šátečky a rohlíčky.
Dittko ,já zkusím ten Tvůj .Mám podobný ale jen z hladké mouky,baví mě experimentovat tak tam dám i pl-hrubou.Jinak slunečnici suším pak jí pošlu.Poslední dobou mám v rodině jakési starosti,není mi do zpěvu.Daja
OdpovědětVymazatDajo, já jsem víc hladké mouky neměla, takže opět to moje "kouzlo nechtěného", které dopadlo dobře a na příště to tak budu s tou moukou dělat. Já už se taky pomalu chystám, že ti ta semínka pošlu, ale vždy mi do toho "něco vleze", ale už to nebude trvat dlouho, opravdu :-)
VymazatDoufám, že se ty tvoje starosti brzo vyřeší, nebo odplavou a vše bude, jak má být.
Dittu, štrůdl je jeden z nejoblíbenějších dezertů u nás. Sladký i slaný! Kdybych to dovolila, manžel i synek by ho jedli nejraději lžicí rovnou z plechu :o)
OdpovědětVymazatNějaké těsto se zakysanou smetanou mám napsané, teď se mi nechce zkoumat, jak hodně podobné je tomu tvému. V každém případě vypadá úžasně! To tvoje, myslím!
Hezký večer, pa Helena
Díky, Helčo. Jinak u nás je taky štrůdl "top one". Tohle těsto je ok, dělala jsem z něj i rohlíčky a šlo to velmi dobře.
VymazatAhoj Dittus, obdobi jablkovych zakusku miluji, ja vetsinou delam kolace ale timto receptem jsi me naladila a tak dnes nejspis bude strudl :)) Diky, moc zdravim, Monika.
OdpovědětVymazatMoniko, jablecne kolace jsou take pochoutka. Myslim, ze jablko nema ve sladkem peceni moc konkurentu. Mej se pekne, strudlove.
OdpovědětVymazat