neděle 21. října 2012

nastala doba štrúdlová

V souvislosti s kuchyňskou úpravou jablek mi hned "naskočí" štrúdl, neboli závin.
Na štrúdl je tolik druhů těst, že by se snad jeden ani nedopočítal. Pomalu, co rodina, to recept. Taky máme jeden rodinný, po babičce, ale o tom někdy jindy.



ingredience na těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 350 g polohrubé
  • 250 g hery
  • 1,5 kelímku zakysané smetany (cca 300 g)
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli

náplň:
  • na plátky nastrouhaná kyselejší jablka (třeba zvonková)
  • rozinky
  • skořice
  • ořechy
  • cukr + vanilkový cukr
  • strouhanka na podsypání jablek (většinou ji nedávám)
  • nebo co kdo má rád - tvaroh, mák, hrušky, švestky, ořechy, slané náplně,...
Do přesáté mouky zamíchat prášek do pečiva a sůl, pak nastrouhat tuk a prsty ho dobře "zažmoulat" do mouky. Pak přidat zakysanou smetanu a dobře zpracovat. Těsto dát asi na hodinu do lednice odpočinout. když je těsto odpočaté, vyválet placku, naplnit ji a propíchat shora nožem nebo vidličkou a dát péci asi na 40 minut do trouby vyhřáté na 180°C, nebo do horkovzdušné na 150°C. Po vytažení z trouby pocukrovat moučkovým cukrem.
Z množství těsta jsou 2 velké štrycny (skoro se nevejdou na plech), nebo 3 menší.


Nějak rychle ten štrúdl mizel, než jsem se stačila otočit, byla jedna štrycna pryč.
Jinak, s tímto těstem se dobře pracuje. Hodí se též na plněné šátečky a rohlíčky.




6 komentářů:

  1. Dittko ,já zkusím ten Tvůj .Mám podobný ale jen z hladké mouky,baví mě experimentovat tak tam dám i pl-hrubou.Jinak slunečnici suším pak jí pošlu.Poslední dobou mám v rodině jakési starosti,není mi do zpěvu.Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, já jsem víc hladké mouky neměla, takže opět to moje "kouzlo nechtěného", které dopadlo dobře a na příště to tak budu s tou moukou dělat. Já už se taky pomalu chystám, že ti ta semínka pošlu, ale vždy mi do toho "něco vleze", ale už to nebude trvat dlouho, opravdu :-)
      Doufám, že se ty tvoje starosti brzo vyřeší, nebo odplavou a vše bude, jak má být.

      Vymazat
  2. Dittu, štrůdl je jeden z nejoblíbenějších dezertů u nás. Sladký i slaný! Kdybych to dovolila, manžel i synek by ho jedli nejraději lžicí rovnou z plechu :o)
    Nějaké těsto se zakysanou smetanou mám napsané, teď se mi nechce zkoumat, jak hodně podobné je tomu tvému. V každém případě vypadá úžasně! To tvoje, myslím!
    Hezký večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Helčo. Jinak u nás je taky štrůdl "top one". Tohle těsto je ok, dělala jsem z něj i rohlíčky a šlo to velmi dobře.

      Vymazat
  3. Ahoj Dittus, obdobi jablkovych zakusku miluji, ja vetsinou delam kolace ale timto receptem jsi me naladila a tak dnes nejspis bude strudl :)) Diky, moc zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat
  4. Moniko, jablecne kolace jsou take pochoutka. Myslim, ze jablko nema ve sladkem peceni moc konkurentu. Mej se pekne, strudlove.

    OdpovědětVymazat