neděle 30. června 2013

...jahody přede mnou, jahody za mnou...



Na jahody se nemohu momentálně ani podívat, ani to slovo na "j" nemohu vyslovit, aniž by se mi nezačalo dělat lehce nevolno. Trošku přeháním, ale opravdu jen trošičku. Důvodem této mé hysterie je bezmála 18 kg jahod, nasbíraných včera při samosběru. Natrhat to šlo celkem snadno, stačily nám 2 hodiny, ale to zpracovávání ... No, už je vše uloženo k ledu, do sklenic a do žaludku, takže k nářkům by neměl  být důvod.
Takže, v mrazáku jsou jahodové jitrnice. Ty nesmí v žádném případě chybět. Je to vlastně jahodová dřeň, nacpaná do igelitového střívka na jitrnice. Pak jsem zamrazila pár jahod a jahodové knedlíky z tvarohového těsta.
Do zavařovacích sklenic jsem udělala jahodový džem, a aby to nebylo tak jednoduché, jedna várka byla ochucena fazolí tonkou (na 2 kg jahod 4 fazole), druhou várku jsem "vylepšila" drceným černým pepřem a nasekanou mátou (na 1 kg jahod 10 pepřů a asi 10 lístků máty). Vlastní džem jsem dělala dle návodu konkrétního želírovacího prostředku. V tomto případě na 2 kg ovoce byl 1 kg cukru a na konec asi lžíce kyseliny citronové. Pepř i fazoli jsem přidala hned na začátku, mátu zase až na konci po sejmutí džemu z plotny.


Na konec ještě recept na ovocný salát, který jsem si vypůjčila od kamarádky a lehce ho upravila.

ingredience na ovocný salát (množství a jednotlivé druhy ovoce dle chutí a momentálních možností):
  • jahody, nakrájet na poloviny
  • banány, nakrájet na kolečka
  • broskve, nakrájet na menší kousky
  • trochu citrónové šťávy
  • nasekané lístky máty nebo bazalky
  • jogurtová zálivka - bílý jogurt, krystalový cukr, vanilkový extrakt
  • trochu mleté skořice 
Ovoce lehce promíchat s citronovou šťávou a mátou, rozdělit do misek, přelít jogurtovou zálivkou a trochu zaprášit mletou skořicí.


Salát jsem si ještě trošku vylepšila přidáním panáku pomerančového likéru Grand Marnier.

2 komentáře:

  1. Ahoj Dittko !Ty ses fakt krásně vyjahodila!!!Já bych snad snědla 3 mísy toho jahodovo-banánového -likérového poháru!!!!To musí být dobrotka....co to je za věc z tou fazolí ????To tu ještě nebylo,napiš něco víc o tom, nebo jsem moc zvědavá co se z toho dělá....Počkej v zimě,nebudeš muset k 12 měsíčkům ,budeš mít zásobu!!!Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Dajo, s tím snědením jsme na tom dosti podobně. Taky bych se po tom ovocném salátu užrala. Co se týče zásob do zimy, tak bych to neviděla tak růžově, ale třeba jahodové zásoby přeci jen vydrží.
    O fazoli tonce ti něco napíšu do mejlu, tak chvilku vydrž. Ditta

    OdpovědětVymazat