středa 27. listopadu 2013

tři výtečníci ... karásci, loupáky a jidáše


Obyčejné kynuté pečivo, které nechutná jako namleté piliny s vanilínem, aby jeden hledal lucernou. Nedávno jsem si koupila tzv. makovku (my tomu doma říkáme karásek) a byla chuti velmi nevalné a vůně velmi nevábné, respektive nechutnala ani nevoněla vůbec. To samé platí o loupáčcích. Netuším jaké jsou receptury na jednoduché kynuté pečivo, prodávající se běžně v obchodech a vlastně to radši ani nechci vědět. Abych nebyla moc kritická, dobré pečivo si kupujeme jednou za rok u pekaře v Karlově Studánce.
Dosti slov, zde je recept na velmi dobré těsto na jidáše, karásky - makovky, nebo loupáky - rohlíčky.
ingredience:
  • 500 g hladké mouky (část možno nahradit moukou polohrubou)
  • 140 g másla
  • 70 - 100 g krystalového cukru (část možno nahradit cukrem vanilkovým)
  • 1 vejce + 2 žloutky 
  • 1/2 kostky droždí
  • 150 ml teplého mléka nebo smetany
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • špetka soli 
  • rozšlehané vejce na pomazání
  • mák na posypání
Obvyklým způsobem vypracovat těsto, nechat asi hodinu kynout, umotat rohlíčky, housky (karásky), nebo jidáše. Dát na plech, vyložený pečícím papírem a nechat pod utěrkou kynout ještě asi 20 minut. Pak pomazat rozšlehaným vejcem, posypat mákem nebo taky ne. Péct v troubě předehřáté na 160 stupňů asi 20 minut.


Kynutá těsta připravuji v domácí pekárně a tohle pečivo mám nejraději namazané sýrem (takový ten čerstvý sýr, něco jako lučina) a marmeládou.


4 komentáře:

  1. Dittko,parádně jsem se zas pobavila, je to síla jak popisuješ ten žvanec který vyrábějí supermarkety! S kynutým jdeš právě včas,mám sice své ,ale proč neochutnat něco od Tebe i když nemám dom.pekárnu ale nevadí:-), absolutní jednička u mně, je ten tvůj cibulový koláč já ho miluju a na Silvestra jich upeču MOC! Tož se měj vše dobře zvládej...ahoj Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, to mě těší, že u vás frčí cibulové koláče. Tohle těsto vyzkoušej, ale až doplním mléko - nějak mi vypadlo :-(
      Měj se hezky a hlavně to zvládej ty, máš těch starostí nepočítaně.

      Vymazat
  2. Dittu, ty mi děláš chutě! Děkuji, určitě vyzkouším!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, určitě vyzkoušej. Pokud nedáš do těsta máslo jako já jednou, nebude to ono, ale k jídlu to bude určitě :-)

      Vymazat