středa 25. června 2014

ta nejlepší mátová stracciatella

Už několik let ztrácím nad mátou v zahrádce kontrolu. Žije si svým vlastním životem a odmítá respektovat hranice, které jsem jí vymezila na tom našem mini latifundiu. Máme zamátovanou zahrádku a ani sirup a ani likér už dělat nechci a na usušení mi stačí několik stonků, takže zbývá nerudovská otázka: "kam s ní?", nebo abych byla přesnější: "co s ní?" a napadla mě mátová zmrzlina.


Najít nějaký dobrý recept, aby se zmrzlina nevyráběla z kupovaného sirupu, barveného na zeleno, nebylo zrovna jednoduché, ale nakonec jsem narazila na tento recept a po drobných úpravách, redukci cukru a čokolády, spatřila světlo světa mátová zmrzlina s kousky hořké čokolády. Dalo by se říci, že je to taková mátová stracciatella.


Ingredience:
  • 100 g krystalového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 500 ml (2 krabičky) šlehačky
  • 2 hrnky (80 g) čerstvých mátových listů (listí asi z 10 stonků o délce 25 cm)
  • špetka soli
  • 5 žloutků
  • 100 g hořké čokolády
Do  kastrůlku nalít mléko, 1 krabičku šlehačky, přidat cukr, sůl a mátové lístky. Vše promíchat a zahřívat k varu, pak dát stranou a nechat mátu vyluhovat asi 1 hodinu, občas zamíchat, aby se nedělal škraloup.


Než mátové mléko zchladne, je potřeba v samostatném kastrůlku ušlehat žloutky.
Po hodině mátovo - smetanové mléko přecedit, pořádně mátové lístky "vyždímat", aby se co nejvíce chuti a barvy dostalo do mléka, přidat zbylou šlehačku a pomalu zahřívat, ale ne moc. Zahřátou mátovou směs opatrně lít do žloutků, míchat a žloutkovo - mátovou směs pomalu přivést k varu a uvařit řídký krém. Po prvním probublání odstavit z plotny a nechat vychladnout za občasného zamíchání, aby se neudělal škraloup.
Pro výrobu zmrzliny je nejlepší dát "dochladit" mátový krém do lednice. Po několika hodinách chlazení, nebo druhý den pomalu lít krém do zmrzlinového strojku a čekat, až krém ztuhne. Mezitím rozpustit čokoládu v mikrovlncev, nebo ve vodní lázni. Když je krém skoro zmražený, pomalu se do něj nalije rozpuštěná čokoláda, která ihned tuhne v drobných šupinkách. Hotovou zmrzlinu možno ihned jíst,  nebo ji na chvilku přendat do mrazáku, aby trochu víc ztuhla a pak se do ní pustit.

Takhle to vypadá, že výroba mátové zmrzliny je pracná a zdlouhavá, ale není to tak strašné. Většinou si mátový krém připravím večer a druhý den zmrzlinu doděláme. Píšu doděláme, protože finální, mrazicí část má na starosti můj muž. Je to přeci jen "práce se strojem", takže ji s radostí přenechám někomu povolanějšímu.

A co se zbylými bílky? Není nic jednoduššího, než upéct čokoladový dort.

5 komentářů:

  1. A kde máte letos stánek? Šla bych do fronty! :o)
    Ta by u nás chutnala asi jen mě, ale já si ji udělám! Spojení máty a hořké čokolády miluju!
    Moc zdravím Dittu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zboží už došlo, tak jsme stánek zavřeli :-))
      Moje oblíbené bývaly AFTER EIGHT, ale mám pocit, že nějak změnili výrobce a recepturu a už to není ono.
      Heleno, pak dej vědět, jak zmrzlina dopadla. Možná si ji dá i zbytek rodiny, protože chuť máty není pronikavá, ale jen tak letmá :-)

      Vymazat
  2. No páni to musí chutnat výborně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,

    na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým českým největším internetovým knihkupectvím. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu.

    Těším se na spolupráci,
    Pavlína Veselá

    OdpovědětVymazat