úterý 9. června 2015

(skoro) kohout na víně


Byl by to kohout, kdyby byl býval dorostl a patřičně zestárl, ale takhle to bylo jen kuře na víně, ale moc dobré. Výhodou takto připraveného mladého opeřence je to, že se dusí jen krátce. Oproti tomu kohout si dává dosti na čas a v troubě se dusí několik hodin a spotřebuje mnohem více červeného vína.

ingredience:
  • 1 kuře (1-1,2 kg) rozporcovat na cca 12 kousků
  • 1 lahev červeného vína (použila jsem merlot)
  • 250 g anglické slaniny, nakrájet na drobno
  • cca 400 ml kuřecího vývaru
  • 250 g žampionů, nakrájet na čtvrtky (použila jsem krabičku balených)
  • 2 cibule, nakrájet na drobno
  • 2 - 3 stroužky česneku, nasekat na drobno
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 - 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • bobkový list
  • tymián (čerstvý nebo sušený - toho dát méně)
  • sůl
  • mletý pepř
  • nasekaná čerstvá petrželová nať
Do kastrolu dát olivový olej a slaninu, restovat na střední teplotě několik minut. Pak přidat nakrájenou cibuli a restovat ji do zhnědnutí. K cibuli přidat česnek a žampiony a ještě chvilku vše společně restovat a poté vyndat na stranu na talíř. Na výpeku opékat dozlatova jednotlivé kousky kuřete a poté je vyndat stranou na talíř. Ve stejném kastrolu připravit jíšku z hladké mouky a vypečeného tuku. Chvilku ji restovat, pak zalít studeným vývarem, dobře rozmíchat. Přidat všechny předchozí ingredience, odložené stranou na talíři, přilít asi 500 ml vína, přidat koření a dusit do změknutí (asi 40 minut). Pokud bude potřeba, kuře se může podlít zbytkem vína. V opačném případě se víno vypije k jídlu. Před podáváním se ještě do omáčky vmíchá čerstvá petrželka. Jako příloha jsou dobré šťouchané brambory.

Na konec ještě drobná poznámka ohledně přípravy jíšky na výpeku. Měla jsem moc libovou slaninu, takže dno kastrolu bylo hodně připečené a jíška na tom nešla udělat, tak jsem ji připravila zvlášť z mouky a másla, rozmíchala studeným vývarem a nalila zpět do kastrolu k masu a žampionům. Také lze hladkou mouku rozmíchat ve studené vodě a přes cedník ji nalít do kastrolu.
Jíšku, dle momentální situace, dělávám do omáček těmito třemi způsoby a na chuti výsledného pokrmu to nepoznám.


6 komentářů:

  1. Ahoj Dittko,dala bych si plný talíř a možná i repete!!!:-) Na víně to já moc ráda!Mám teď mrtvé období,starosti z maminkou,nálada na bodu mrazu.Tak se měj pokud možno hezky!Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, je mi líto, že máš velké starosti. Přeji ti, aby bylo brzo lépe.

      Vymazat
  2. Dittu, já bych si tedy dala, ale musím někam vystrnadit synka - nesnáší cokoli na víně ...Však on na to přijde :o)
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, taky byly doby, kdy jsem nemusela nic na víně, ale brzo jsem se z toho dostala. Synek na to určitě taky přijde :-))

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Díky, ale hlavně je to moc dobré.

      Vymazat