středa 1. června 2011

sezónní ovocný koláč

 
Tuhle dobrotu můžete péct od jara, kdy začíná rebarbora, až do zimy, kdy jsou dobrá zimní jablka. Nemusí se dělat z jednoho ovoce, ale i z více druhů. Takový koláč je pak ještě lepší. Když si dáte do úst kousek rozpečeného ovoce a kousek výborného těsta s ještě lepší ovocnou šťávou, dostanete se skoro do "koláčové nirvány". Nevím sice, co to je, ale vím, že tenhle koláč je z kategorie: Jdu si rychle urvat kousek, za hodinu nebude!
Jako vždy je příprava nenáročná. Výsledek, spokojení mlsouni, jest zaručen.

ovocná náplň:
  • cca 1 kg rozličného ovoce (jedna, dvě, nebo více druhů)
  • 5 polévkových lžic cukru 
  • cca 2 polévkové lžíce octa balsamico
  • může být i trochu skořice

 
na drobenku:
  • 1/2 kostky studeného másla, hery, ... (máslo je ale nejlepší)
  • 225 g hladké mouky
  • 70 g pískového cukru ( z toho asi 50 g palmového cukru, ale nemusí být)
  • 1 čajová, mírně vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • cca 1/4 čajové lžičky soli
  • 150 ml podmáslí (přidala jsem ještě asi 150 ml kyselého mléka, abych ho zužitkovala, těsto bylo o něco řidší, jinak stačí jen těch 150 ml podmáslí)
  • cca 2 polévkové lžíce cukru na posypání


Předehřát troubu na 180 stupňů. Mezitím udělat drobenku z másla a mouky, pak vmíchat ostatní sypké přísady (cukr, sůl, prášek). Nakonec vmíchat podmáslí.
Do zapékací misky nebo na plech (velikost cca 25 cm x 35 cm) dát ovoce s cukrem octem a skořicí, lžící vše promíchat. Na ovoce "poházet" drobenku, posypat cukrem a dát péct přibližně na 30 - 40 minut.
Podávat teplé, studené s kopečkem vanilkové zmrzliny (teplý koláč), s trochou zakysané smetany, nebo jen tak.


Recept mám z kuchařky Jamie Olivera, ale lehce upravený. Tentokrát jsem použila do ovocné náplně rebarboru a jablka. Jablka už nebyla šťavnatá, tak jsem ovoce trochu podlila vodou a dala do něj více cukru kvůli rebarboře. Dobrá volba byl i palmový cukr. Dodal drobence lehce karamelovou chuť.


Za chvíli budou jahody a ty spolu s rebarborou budou výbornou ovocnou kombinací.

10 komentářů:

  1. AHOJ DITTKO,PROSÍM TĚ,CO MI TO DĚLAŠ,TAKOVÉ CHUTĚ!!!!!MÁM REBARBORU A MĚSIČNÍ JAHODY ZRALÉ ,ALE NEMÁM KUCHYN´!!!!!ACH JOOOOOOOOO.DAJA

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dajo. Hoď je na mrazák a později,jako když najdeš :-)) Nezoufej, můžeš to udělat z různého ovoce. Ditta

    OdpovědětVymazat
  3. Dittu, tak to je paráda! Ten je tedy super. Na podzim peču švestky pod drobenkou, ale tohle musím vyzkoušet.
    Hezký den, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Helčo, opravdu je super. Můžeš nakombinovat bez problému všechno ovoce, které tu roste. Kdo jednou okusí, nebude chtít jiný :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Koláč vypadá báječně. Rebarbory na zahrádce trochu je, asi vyzkouším! Jen ten palmový cukr bude asi trošku problém!

    OdpovědětVymazat
  6. HaF, s palmovým cukrem bych si nedělala hlavu. Když není, dá se rafinovaný, nebo nerafinovaný, nebo třtinový. Já ten palmový dávám hlavně do frapé, ale až mi dojde, asi nový kupovat nebudu, protože je hodně drahý.

    OdpovědětVymazat
  7. Koláč vypadá báječně, lze použít i kompotované a mražené ovoce. Iva

    OdpovědětVymazat
  8. Ivo, mražené ovoce jde určitě (mám vyzkoušené), ale vždy jsem přidala aspoň něco čerstvého, většinou jablka. Kompoty jsou už doslazované, tak bych ho také spíš přidala k čerstvému nebo mraženému ovoci jen pro doplnění barev a chutí.

    OdpovědětVymazat
  9. Odzkoušeno. Použila jsem broskve a kanadské borůvky, cukr třtinový. Výsled velice rychle se....án.Broskve v mrazáku. Další kolo budou švestky, blumy a borůvky.Všem moc chutnal.Iva

    OdpovědětVymazat
  10. Ivo, to mě těší, že vám chutnalo. Dají se použít snad všechny druhy ovoce v různých kombinacích nebo i jednotlivě (nepočítám tropické a takové ty druhy, které ani jeden neví, jak konzumovat).

    OdpovědětVymazat