pondělí 10. října 2011

krémová polévka, jak jinak než dýňová

Tak už jsem také propadla tomu dýňovému šílenství, zatím jen v kuchyni.


Kamarádka mi přivezla tři menší dýně, jednu tmavě zelenou s oranžovou dužinou a dvě oranžové dýně hokkaidó. Nejprve jsem si naivně myslela, že dýni odříznu spodní část, vydlabu vnitřek a zůstane mi krásná zelená slupka i se stopkou a já do ní nožem vyřežu kytičky a srdíčka a lístečky  a dovnitř dám svíčku a ono to bude krásně svítit do noci a ..... a chyba lávky. Slupka byla tvrdá a dužina taky a bylo po parádě. Dýni mi musel nakrájet manžel, protože já bych se mohla při porcování tak tvrdé dýně leda probodnout, nebo si amputovat jeden a více prstů. Nakonec jsem si "jen" zasekla nůž do kloubu ukazováčku, když jsem okrajovala z dílků tvrdou slupku a musela jsem být ošetřena pomocí náplasti, protože krve bylo jak z vola.

Tu první dýni jsem zpracovala na polévku s chlebovými krutony.

ingredience na polévku:
  • dužina z jedné menší dýně (měla jsem asi 3/4 kg nakrájené dužiny)
  • 1 brambora, oloupaná a nakrájená (dle mého soudu lze vynechat)
  • malá cibule, nakrájet na kolečka 
  • trochu oleje a lžíce másla
  • asi 1 l vývaru (kuřecí, zeleninový, nebo v kostce když je nouze)
  • bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky
  • kousek kořene zázvoru (myslím, že lze i vynechat)
  • sůl
  • pár kapek citrónu na dochucení
  • lžíce zakysané smetany na talíř (lze vynechat)
  • čerstvě mletý pepř
chlebové krutony:
  • několik krajíců chleba, nakrájet na kostičky
  • trochu olivového oleje
  • nasekaný česnek
  • pár plátků slaniny, nakrájet na proužky (taková ta slanina, která má hodně masa a málo špeku)
  • sůl
Na oleji a másle restovat cibulku. Když cibule zesklovatí přidat koření, dýni a bramboru, chvíli restovat a přidat vývar a dle potřeby i trochu vody. Vařit do změknutí. Pak vyndat koření, rozmixovat a dochutit solí a citronovou šťávou. Když bude polévka moc hustá, zředit ji trochou vody. Mezitím, co se vaří polévka, dát na plech nebo zapékací misku nakrájený chléb, olej, sůl, nasekaný česnek a nakrájenou slaninu. Vše promíchat a dát asi při 150 stupních opéct do trouby (chleba se musí hlídat, aby moc neztvrdl).
Polévku servírovat s chlebovými krutony a lžící zakysané smetany.

Musím konstatovat, že polévka nebyla vůbec špatná, byla dost dobrá, skoro bych řekla, že byla chutnější bez té zakysané smetany. Chlebové krutony byly výborné i samotné, ideální pro stav těla i mysli - "když jde huba šejdrem".

tahle fotka se k dýňové polévce moc nehodí,
ale mě se docela líbí,
pro zajímavost - je to mini růže,
která mi vždy vyroste tak do 1.5 m ?!?

7 komentářů:

  1. Ahoj Dittko,ty tu jistě bolestivou událost komentuješ tak mistrným způsobem,že jsem se hihnala místo abych brečela!!!!Ten můj to loni rubal sekerou a řekl,že to už nechce v chalupě vidět...Tak letos suším hubu ale asi jednu koupím,polívku jsem ještě neměla,jen kompot,tak se měj dávej na sebe pozor, Daja.

    OdpovědětVymazat
  2. Dittu, dost si mě naladila, jestli moje vrchní dodavatelka dýní jedlých i okrasných vypěstovala, polívčičku vyzkouším.
    Jinak ta tvrdost na vykrajování, mám podobné zkušenosti už z minulých let, kytičky mi fakt nešly :o) a tak jsem na světýlkování nechala vždy přerůst jednu cuketu, ta jde dobře, jen nemá ten správný tvar :o)
    Hezké dny, zdravím Helena

    PS: máš u mě ocenění!

    OdpovědětVymazat
  3. Dajo, taky jsi mě pobavila, ale slova o nepřítomnosti dýně v naší domácnosti zatím nezazněla :-))
    Heleno, to jsem ráda, že v tom s tím vyřezáváním dýně nejsem sama :-)) Díky za to ocenění, ale s tím vařením to není až zas taková sláva - jsou jídla, která neumím a učit se je nebudu ani za nic.
    Mějte se obě hezky. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  4. Dittko mi to nedá ,ty mi píšeš takové sličné a vtipné komentaře ,že nad nimi i uroním slzu radosti,mě to tak oblaží,že pak jím a jím popíjím kafe a......jo a máš také u mě ocenění,i můj muž říkal at ocením tu terinu ...to je číslo že? Jenže ty máš mnoho jiných předností,napiš někdy co nerada jíš ...hihi..Daja

    OdpovědětVymazat
  5. Dajo, moc mě nechval, ještě zpychnu. Jinak, tvůj muž má dobrý vkus, že?! Že ho pozdravuji :-))
    Co nerada jím - je toho docela dost kroupy v polévce, prejt a haše, špenátový protlak taky nemusím (sekaný špenát mi nevadí, ale ten rozemletý zelený hnus mi vadí - kdo to má rád, tomu se omlouvám) a rozhodně nevezmu vůbec do pusy tzv. holandský řízek a je toho ještě víc. Tak zatím. D.

    OdpovědětVymazat
  6. Jo vkus to má a jinak je fakt milionový chlap!Mám ho už 30let jako mládě jsem ho vychovala a on mě!!!!Musím rychle ,rube venku dřevo,jo a ten špenátový protlak to je tedy dílo,ani nemohu napsat co mi to připomíná,hihi musím končit Daja.

    OdpovědětVymazat
  7. Dajo, tak jsi mě zase pobavila. Měj se pěkně, Ditta.

    OdpovědětVymazat