neděle 29. ledna 2012

jehněčí "drob sarma"

Jehněčí drob sarma jsou zapečené vnitřnosti s rýží a je to bulharský pokrm. Recept jsem dostala od kamarádky, která je z poloviny Bulharka a toto jídlo se u nich vaří poměrně často a všem moc chutná. Mě se nechtělo znovu dělat jehněčí kořínek na smetaně , protože proč nezkusit něco nového, že?


  ingredience:
  • jehněčí vnitřnosti (plíce, srdce, játra, ledviny - lze vynechat)
  • kousek kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • trochu koření do vývaru (bobkový list, nové koření, pepř)
  • sůl
  • cibule, nakrájená na kostičky
  • olej
  • 2 hrnky oprané rýže (na 1 hrnek rýže dát 3 hrnky tekutiny - voda, vývar)
  • pár nakrájených rajčat (dala jsem sušená, naložená v oleji)
  • mletý pepř 
  • petrželová nať, nasekaná na drobno

ingredience na zálivku:
  • bílý jogurt (dala jsem 4 vrchovaté lžíce, ale příště dám celý velký jogurt)
  • 2 vejce
  • sůl
  • trochu vývaru na zředění, aby bylo víc zálivky
V osolené vodě s kořenovou zeleninou a kořením uvařit vnitřnosti (ledvinky zbavené močovodů předem spařit horkou vodou, aby zmizel slabý pach moči), vyndat je, vychladlé nakrájet na drobno, vývar zatím nevylévat. V zapékacím kastrole restovat na oleji cibuli, pak přidat propláchnutou rýži a restovat ji až zesklovatí. Pak přidat tekutinu (vodu nebo půl na půl vodu s vývarem) nakrájené vnitřnosti, rajčata, sůl, petržel a pepř.


Dát do vyhřáté horkovzdušné trouby na 180 stupňů. Asi za 40 minut je tekutina vsáklá do rýže a rýže je měkká a to je čas vše zalít rozmíchaným jogurtem s vejci, solí a s trochou vývaru. Péct ještě asi 15 minut do doby, kdy je zálivka ztuhlá a začínají se na ní dělat opečené puchýřky. Vyndat z trouby, nechat asi 15 minut chladnout a pak servírovat, nejlépe s nějakým zeleninovým salátem.


Musím konstatovat, že droby sarma dopadly dobře, přestože jsem neměla játra (snědli jsme je pěkně po anglicku). Moc mi chutnala ta jogurtová zálivka na vrchu. Příště ji musím udělat z celého velkého jogurtu. Jak jsem se dověděla, dá se zálivka udělat také z mléka a vajec, záleží na tom, kdo co má rád.


Ještě malá poznámka na konec. V původním receptu se vývar nepoužije, rýže se zalije jen vodou. Mě přišlo škoda vývar jen tak vylít, tak jsem jím částečně nahradila tu vodu. Myslím, že tím pokrm nijak zvlášť neutrpěl.

4 komentáře:

  1. Nový recept vyskouším,ale nepočítám,že bych sehnala jehněčí, tak jsem myslela,že tam dám hřiby snad to bude dobré,ta zálivka s jogurtem tu musím zkusit, bude to zas něco jiného ....Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dittu, máme slíbené jehně, tak si píšu! Jinak tuhle, jak ty říkáš zálivku s přidáním sýra a někdy bylinek dělám na různé zapékání těstovin (když chci trochu odlehčit a nedělám bešamel) a je výborná.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě k té zálivce - máš pravdu, je výborná. Bešamel je takový "moc výživný" :-)

      Vymazat
  3. Dajo, já být tebou, tak z hřibů (asi teď myslíš sušené) udělám smetanovou vomajdu a tohle udělám z vnitřností nějakého jiného zvířátka, ale to je na tobě :-)

    Heleno, já se těším na podzim (to zase budeme mít nové jehně), až tohle jídlo udělám jak se patří i s játry. Měla jsem si jich kus schovat, ale nějak mi to nedošlo. Přestože jsem neměla jehněčí játra, to bylo moc dobré. Moje mamka, která rýži nemusí a považuje to za trest ji jíst, zblajzla největší porci a ještě si přidala :-)

    OdpovědětVymazat