pondělí 20. února 2012

kaštanovo čokoládová pěna, jednoduchá delikatesa nad kterou synek blaženě vrní a nechce se o ni dělit

Před nějakou dobou jsem podle kuchařky Vánoce s Nigellou ,  udělala  kaštanovo čokoládové kalíšky, které šíleně chutnaly synovi. Od té doby mě čas od času bombardoval dotazy, kdy že zase udělám ten hrozně dobrý krém.



Na podzim byly v jednom obchodě k dostání čtvrt kilové kostky mraženého kaštanového pyré za velmi přijatelnou cenu, takže jsem si jich několik koupila do zásoby a zkoušela je různě zpracovávat. Největší úspěch nakonec měly ty kalíšky. O víkendu jsem poslední pyré zpracovala do výborné pěny. Recept se trochu liší od originálu, hlavně ve způsobu zpracování surovin a vynechání jedné přísady - syrového vejce.

ingredience:
  • 250 g kaštanového pyré (jsou to mleté kaštany s cukrem)
  • 175 g 70% čokolády, nalámat na kousky
  • cca 125 - 150 ml mléka (dala jsem to z mlékomatu)
  • 1 panák Baileys
  • 1 kelímek šlehačky, ušlehat
Do misky nalít mléko, přidat čokoládu a nad párou (nebo ve vodní lázni) nechat čokoládu rozpustit a pak důkladně promíchat s mlékem a kaštanovým pyré do krémovité konzistence. Rozpuštěný krém nechat "skoro" vychladnout, přidat panáka Baileys, důkladně promíchat a po troškách přilévat do vyšlehané šlehačky a vše promíchat do jemné krémové pěny. Rozdělit do několika menších kalíšků, dát do lednice vychladit, nebo taky ne a hned se na kaštanovou pěnu vrhnout.


Musím konstatovat, že to je vážně moc dobré a už mě napadají i jiné kombinace vstupních surovin, ale to až někdy příště.

10 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Dittko, slintám jak Pavlovův pes....nemám zdání kde bych to kaštanové pyré koupila,budu pátrat ,pečené kaštany mám moc ráda,Daja

      Vymazat
    2. zdravim, ja pracuji pro firmu v přírodním parku Montseny, Viladrau, děláme showcooking a různé kurzy na potravinářských výstavách y trzích. je fakt neskutečné mnoho receptu, ale na kveten potřebují nějakou delikatesu jarního stylu.....mam k dispozici všechny výrobky z kaštanu .top ale rada bych nebo barevnéhono proste .jaro ,na super významný trh výstava v Barceloně, bio cultura ....nejake tipy''''''?? moc díky andi
      vitalidad con andi na instagramu . muzete kouknout ..dik mocccc

      Vymazat
  2. Dittu, tady jasně platí - v jednoduchosti je krása, tedy dobrota :o)
    hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Monika:
    Asi by to chtělo krapet lepší "balení", aby to bylo opravdu luxusní :-) Nicméně to tak rozhodně chutná.

    Daja:
    Někde se určitě sehnat dá, ale ta cena .... Já to příště zkusím s namletými ořechy. To by mohlo také fungovat.

    Helena:
    Zlatá slova. V tomto případě platí dvojnásob - za málo peněz, hodně moc muziky.

    Hezký večer přeje Ditta.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera, fakt nádhera! Já na tenhle Nigellin recept koukala už dlouho, leču nás na malém městě kaštanové pyré prostě neseženu. tak se těším na tvé další chutné variace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je to nádhera. Dělala jsem i ten originál, který se od téhle verze liší ve výsledné konzistenci - je takový hutný až tuhý, chuťově to ale nevadí, obě verze nám moc chutnaly.

      Vymazat
  5. Dittko ani nevíš,jak se těším co za moudro mi napíšeš!!!Budu Ti muset dát za pravdu.Nevím ale jestli tvou odpověd´dám přečíst tomu mému,bude zas jak na koni...on si to stejně vyhledá...tak se měj pohodově,ahojky, Daja

    OdpovědětVymazat
  6. Dámy, najlepšie gaštanové pyré kupujem v Lidli :) (a nie je vôbec drahé, balenie má 250g)

    OdpovědětVymazat