pondělí 9. dubna 2012

jehněčí na červeném víně


Tak tohle jehněčí na víně patří k mé improvizaci pod tíhou zodpovědnosti k mému zdraví, neb se před pár dny zjistilo, že patřím mezi tzv. žlučníkáře a že tím pádem je pro mě dobré držeti žlučníkovou dietu. Pomalu už mi brambory s tvarohem začaly lézt krkem, tak jsem zkusila jehněčí bez česneku, cibule a tuku a šlo to. Výsledek je více jak uspokojivý, ba přímo vynikající.
Jednotlivé ingredience jsem odměřovala stylem "přiměřeně", ale pokusím se odhadnout, kolik všeho asi tak bylo.

ingredience:
  • cca 3/4 kg jehněčí kýty, očištěná a nakrájená na kostky
  • 500 ml hovězího vývaru, udělala jsem ho z hovězího žebra bez zeleniny, soli a bez koření, také jsem ze studeného vývaru sebrala tuk
  • cca 300 ml červeného vína
  • cca 250 ml rajčatového pyré, je balené jako džus
  • 2 střední mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 střední mrkev + malý kousek celeru, nastrouhat na slzičkovém struhadle
  • sůl
  • bobkový list
  • hrst sušené majoránky
  • muškátový oříšek
  • 1 polévková lžíce palmového cukru, případně medu nebo třtinového cukru
  • po 2 polévkových lžicích  másla a hladké mouky, udělá se máslová kulička, která se pak ke konci přidá do omáčky na zahuštění, lze ji nahradit máslovou jíškou
  • (doufám, že jsem na nic nezapomněla)
Do litinového hrnce dát nakrájené maso, restovat než se maso zatáhne, přidat nastrouhanou zeleninu a ještě chvíli restovat. Zalít vývarem, vínem, přidat nakrájenou mrkev, rajčatové pyré, sůl, bobkový list, část majoránky. Pod pokličkou dusit do měkka. Pak přidat zbytek majoránky, strouhnout muškátového oříšku, dochutit cukrem a přidat máslovou kuličku, která se pomalu rozpustí. Jde to také tak, že za chvilku jde máslová kulička rozmíchat metlou. Omáčka se zahustí a ještě se nechá asi 15 minut povařit. Jako přílohu podávat šťouchané brambory, bramborovou kaši, těstoviny, noky, pečivo,....


Ještě drobná poznámka k litinovému hrnci. Hrnec nikdy neumývám nějakým odmašťovacím prostředkem, ale jen horkou vodou, takže povrch je na omak vždycky trochu mastný a maso se při restování nepřichytává.

4 komentáře:

  1. Dittu, tedy najedená jsem za svátky dost a dost, ale tvoje jehněčí vypadá úžasně (jen kousek česneku by mi tam chyběl...), ale to by ti bylo zle. Mrzí mě, co tě postihlo, tebe, takovou kuchařku a gurmánku! Dá ti to prostor k vynalézavosti...
    Přeju hezké odpoledne, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, česnek možná ani nechybí, ale trochu té cibule by to určitě sneslo. Hezký týden, Ditta.

      Vymazat
  2. Přeji brzké zklidnění žlučníku, nicméně tento krásně odlehčený recept vypadá bezvadně! Inu vše zlé je prý vždy pro něco dobré. Zde je výsledkem určitě chutné jídlo!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Je pravda, že když se člověk dostane do úzkých a začne víc přemýšlet, tak zjistí, že to jde i jinak a dokonce s uspokojivým výsledkem.

      Vymazat