úterý 8. května 2012

zapečený fenykl s česnekem a vermutem


Zapečený fenykl  je velmi rychlé a velmi dobré jídlo. Recept mám z kuchařky Jamie Olivera Šéfkuchař bez čepice se vrací a je to jedno z nejlepších zeleninových jídel, co znám (aspoň pro mě). V kuchařce je prezentováno jako příloha k masu nebo rybě, ale my ho doma jíme jako teplý salát k pečivu s dobrými sýry.

ingredience:
  • 3 hlízy fenyklu
  • 3 tenké plátky másla
  • 1-2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 2,5 - 3 dcl vermutu nebo sladkého bílého vína
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Z fenyklu odříznout stonky s natí, nakrájet je na drobno. Hlízy nakrájet na tenké plátky a dát je do zapékací misky. Přidat česnek, sůl, pepř, plátky másla rozdělit na menší kousky a dát je na fenykl. Pak vše zalít vermutem.

 

Než se dá fenykl zapéct do předem vyhřáté trouby (cca na 200 st. celsia), udělá se z pečícího papíru "poklička". Kus pečícího papíru se zmuchlá a "propere" pod studenou vodou, aby papír nasákl vodou. Pak se položí přes fenykl přes celou misku. Pak se dá fenykl zapéct.


Fenykl se peče do změknutí (asi 30 minut, ale je dobré si to zkontrolovat). Ke konci pečení se sundá papírová poklička, aby se fenykl pěkně zbarvil a částečně se odpařila tekutina (ale ne všechna - šťáva je moc dobrá). Po vytažení z trouby se posype nasekanou fenyklovou natí.


Fenykl se dá jíst i syrový. Přidává se do zeleninových salátů a je prý dobrý při redukční dietě.

6 komentářů:

  1. Dittu, moc děkuji za typ. Fenykl jsem zatím používala jen do salátů, za tepla jsem ho nikdy nedělala.
    Četla jsem, že máš zdravotní problémy - přeji ti, ať je brzo všechno vpořádku.
    Hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, zapečený fenykl je dobrota. Co se týče mého zdraví, tak jsem si přinesla ze špitálu 3 žlučníkové kameny a teď jsem ve fázi stabilizace a doufám, že už se to bude jen zlepšovat. Díky za přání brzkého vyzdravení a přeji ti pěkný zbytek dne.

      Vymazat
  2. Ahoj Dittko,nějak se peru z nemocemi,a pc mi blbne ,Tvůj recept bude chutný,až se zmátořím tak to zkusím,drž se Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dajo, doufám, že to není nic vážného, nebo jen maličko. Myslím, že jsi bojovnice, tak ti věřím, že se dáš brzo do kupy a tvé PC taky. Opatruj se.

      Vymazat
  3. Ahoj Dittko ,dnes jsem měla ty vafle ,já po slanu s Lučinou a zkaramelizovanou šarlotkou ,bylo to božíííííí a ON s borůvkovou marmeládou,má rád sladké!K tomu mému pečení já to dělám z vepřového plecka nízkého a panenky.Muž mi pomele maso ,já okořením dám na kilo masa jedno vajíčko a půl čajové lžičky škrobu(ze Sparu ,toho čínského na čínu)vytvořím placku ,doprostřed dám posolenou panenku ,udělám šišku a mokrou dalaní ji vyhladím,celou obložím anglickou (možno vynechat)a zabalím do bránice ,potřu máslem,rozpuštěným, posypu sezamem nebo kmínem a peču .Po studenu je to nejlepší ten škrob je tam proto,že se to bezva kraje a drží to pěkně plátky, někdy to zkus,nemusíš tu panenku ,můžeš vařené vejce nebo můžeš plnit vaječnou zeleninovou omeletou srolovanou atd....tak ahojky Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, díky. Mám jednu jehněčí bránici na mrazáku (aspoň myslím, že je to bránice :-) ), tak jí zkusím zpracovat podle tebe, ten tvůj recept vypadá hodně dobře.

      Vymazat