neděle 4. srpna 2013

kuřecí triskel, alias kuře s celerovo estragonovou omáčkou


Jde o jídlo hodně dobré, dosti snadné a vůbec se nehodící do letních veder a už vůbec nic nemající společného se symbolem triskelu. Zase to kouzlo nechtěného zapůsobilo, když jsem rovnala kuřecí čtvrtky do kastrolu a chtěla jsem, aby se mi do něj pěkně vešly.

ingredience:

  • 3 - 4 kuřecí čtvrtky, nebo 1 rozporcované kuře osolené a opepřené
  • trochu oleje + kousek másla na opečení masa
  • 1 - 2 cibule, nakrájet na drobno
  • bulva  celeru, nastrouhaná na hrubo
  • kelímek šlehačky
  • hrst nasekaných lístků estragonu
  • sůl, mletý pepř na dochucení
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, rozmíchat ve studené vodě

Na oleji a kousku másla opéct kousky kuřete dozlatova, vyndat je z kastrolu a na tom samém tuku opéct nakrájenou cibuli, k ní po chvilce přidat nastrouhaný celer a oboje chvíli restovat, až začne celer krásně vonět. Na restovaný celer s cibulí vrátit zpět kuřecí maso, přidat estragon, podlít vodou a dusit do měkka. Pak kuře vyndat, do omáčky nalít přes sítko rozmíchanou hladkou mouku a povařit 15 - 20 minut. Nakonec zalít šlehačkou, chvilku povařit a do hotové omáčky vrátit kuřecí maso a dochutit solí a pepřem. Lze podávat např. s hrnkovými knedlíky, těstovinami, rýží nebo noky.


Když vařím kuře na tento způsob, musím si dávat velkého "majzla", abych se "neprochutnala" během vaření až na dno kastrolu. Také kuřecí maso oberu z kostí, než ho vrátím zpět do omáčky.

4 komentáře:

  1. Ahoj Dittu, vypadá to úžasně, ale...já mám trochu problém s estragonem, pořád jsem mu nějak nepřišla na chuť.
    Hezký večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, vraž tam tymián a bude po problému :-)

      Vymazat
  2. Dittko,já chválím ty pěkné nohy!!!!!Uchvátily mě svým vzhledem!Mám ráda vše co je z celeru ,pomazánky , řízky,saláty i pod maso .To víš ,že to zkusím .Kuře dělám různě a bude to zas změna a k tomu rýži,tu mám ráda.Tak vydrž vedra ,když jsi přežila vodu tak to zvládneme!Měj se Daja.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Dajo, ty nohy se mi povedly, máš pravdu :-) Vedra nesnáším. Pro mě je optimální teplota tak 26-28 stupňů. Jestli máš nějaký zajímavý recept z celeru, tak se poděl, budu ráda.

    OdpovědětVymazat