neděle 29. září 2013

ta nejlepší varianta podzimního kynutého koláče


Švestky a mák. To je nejlepší a nejchutnější kombinace podzimního koláče. Švestkový koláč se vždy u nás pekl s makovou nádivkou a jaké bylo mé rozčarování a zklamání, když jsem kdysi na nějaké návštěve dostala k čaji kousek makovo - švestkového koláče, který byl jen mákem posypaný. nebylo to ono a ani mi to moc nechutnalo.
Dosti slov a jděmež rovnou k věci, respektive k receptu.

ingredience na kynutý koláč (dle kuchařky R. Vaňka) :
  • 330 g hladké mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 160 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • semínka z kousku vanilky, nebo trochu vanilkového extraktu
  • špetka soli 
ingredience na náplň :
  • mletý mák
  • krystalový cukr
  • trochu mleté skořice
  • mléko
  • půlené švestky
ingredience na drobenku :
  • krystalový cukr
  • hrubá mouka
  • máslo
Obvyklým způsobem zadělat těsto a z mletého máku, cukru, skořice a mléka uvařit makovou náplň. Náplň nesmí být moc tuhá, aby šla rozetřít na těsto. Když je těsto dostatečně vykynuté přendá se na plech, vyložený pečicím papírem. Na těsto se rozetře maková náplň, poklade se rozpůlenými švestkami, které se mohou trochu posypat skořicí. Nakonec se koláč posype drobenkou a peče se při 160 stupních 25-30 minut.

Těsto zadělávám v domácí pekárně na chleba a tato dávka je přesně na jeden plech bez těch vysokých okrajů. Koláč se u nás moc dlouho neohřeje, protože je tak děsně dobrý a děsně žravý.

6 komentářů:

  1. Ahoj Dittko,souhlasím je to mistrovské dílo které nemá ve světě obdoby!V některých zemích se mák používá jen na posyp nebo vůbec...Pro mě jedinečná krása podzimu! Daja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Dajo. Myslím, že v USA bych už byla v chládku za propagaci a konzumaci drogy.

      Vymazat
  2. Dittu, nedivím se, vypadá úžasně. Mám fakt chuť ho vyzkoušet.
    Posílám pozdravy, Helena

    PS: do maku dávala babička trochu rumu :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, vyzkoušej. Nebudeš litovat. Taky někdy dávám do makové nádivky rum, když ho mám.

      Vymazat
  3. Mňam:) perfektní k snídani:))

    OdpovědětVymazat