Švestky a mák. To je nejlepší a nejchutnější kombinace podzimního koláče. Švestkový koláč se vždy u nás pekl s makovou nádivkou a jaké bylo mé rozčarování a zklamání, když jsem kdysi na nějaké návštěve dostala k čaji kousek makovo - švestkového koláče, který byl jen mákem posypaný. nebylo to ono a ani mi to moc nechutnalo.
Dosti slov a jděmež rovnou k věci, respektive k receptu.
ingredience na kynutý koláč (dle kuchařky R. Vaňka) :
- 330 g hladké mouky
- 100 g krystalového cukru
- 1 vejce
- 100 g másla
- 160 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- semínka z kousku vanilky, nebo trochu vanilkového extraktu
- špetka soli
- mletý mák
- krystalový cukr
- trochu mleté skořice
- mléko
- půlené švestky
- krystalový cukr
- hrubá mouka
- máslo
Těsto zadělávám v domácí pekárně na chleba a tato dávka je přesně na jeden plech bez těch vysokých okrajů. Koláč se u nás moc dlouho neohřeje, protože je tak děsně dobrý a děsně žravý.
Ahoj Dittko,souhlasím je to mistrovské dílo které nemá ve světě obdoby!V některých zemích se mák používá jen na posyp nebo vůbec...Pro mě jedinečná krása podzimu! Daja.
OdpovědětVymazatMáš pravdu, Dajo. Myslím, že v USA bych už byla v chládku za propagaci a konzumaci drogy.
VymazatDittu, nedivím se, vypadá úžasně. Mám fakt chuť ho vyzkoušet.
OdpovědětVymazatPosílám pozdravy, Helena
PS: do maku dávala babička trochu rumu :o)
Helčo, vyzkoušej. Nebudeš litovat. Taky někdy dávám do makové nádivky rum, když ho mám.
VymazatMňam:) perfektní k snídani:))
OdpovědětVymazat:-) Nejenom k snídani....
Vymazat