Onehdy jsem listovala v kuchařce Milady Slavínové (Velká ilustrovaná kuchařka) asi tak z roku 1941 a narazila na "tort čokoládový à la Sacher. Srdce mé zaplesalo, neb jsem se dočetla, že dort je z bílků, žloutků netřeba a tím pádem mohu spotřebovat těch 6 bílků, které se mi nahromadily, když jsem dělala cosi z kynutého těsta.
Nehodlám tu popisovat historii dortu, ani sedmiletou právní válku mezi Hotelem Sacher a Cukrárnou Demel, to si každý může dohledat sám, na internetu jsou mraky informací, ale přejdu rovnou k receptu, který mě velmi mile překvapil.
ingredience na korpus :
- 140 g hořké čokolády
- 140 g másla
- 140 g vanilkového cukru, nebo cukr krystal + semínka z 1 vanilkového lusku
- 100 g mouky (dala jsem polohrubou mouku)
- 6 bílků (v kuchařce je 5 bílků)
- špetka soli
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
- meruňková zavařenina (nejlépe ta moje domácí)
Dort byl výborný a na přípravu velmi jednoduchý a navíc před Vánoci je přebytek bílků z pečení cukroví, tak proč z části z nich neudělat čokoládový dort?
Komu jeden recept nestačí, může si vyzkoušet třeba tyto přímo z Vídně:
http://www.stadt-wien.at/lifestyle/essen-und-trinken/sachertorte-originalrezept.html
Ahoj Dittko,jsem jak na koni! Takový exkluzivní dort a tak málo práce,navíc tak slavný a já čokoládový maniak to zas bude hladina cukru stoupat,ale nemohu si pomoct:-) mám trochu jiný švédsky čokoládový mokrý dort,až bude trocu víc času pošlu Ti ho.Otipuješ jaký je.Zdraví Daja.
OdpovědětVymazatDajo, až vyzkoušíš tento, nebudeš zaručeně zklamaná :-)
VymazatTen švédský určitě pošli.
Ale to mi je parádní kousek! Moc ráda vyzkouším, z bílků většinou dělám Pavlovu, tak bude změna...U Sachrů jsem tedy nebyla, ale u Demlů ano a byl to zážitek :o)
OdpovědětVymazatMoc děkuji a zdravím, Helena
Tak to budeš moci porovnat a pak dát vědět, zda je to velký rozdíl :-)
VymazatPavlovu jsem zatím nedělala. Přijde mi, že je tam moc cukru a hlavně, není nás moc, takže dort by se brzo rozmočil a to by pak asi nebyl nic moc.
Zajímavý recept. Taky pořád přemýšlím co se zbylými bílky :D je to oříšek. Tak příště alespoň zkusím tento ala sachr. A tuším, že "příště" už bude docela brzy vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce.
OdpovědětVymazatUrčitě stojí za vyzkoušení. Já už si zase střádám bílky na další :-)
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatzrovna se mi peče v troubě <3 tak doufám, že se vydařííí.. peču ho jako narozeninový dort pro přítele.. :))) krásný recept,
Hezký den, Markéta
Díky. Snad to vyšlo a všem chutnalo.
Vymazat