středa 28. května 2014

zázvorový sirup, předskokan sirupu bezinkového

 
Začátkem letošní, loňské i předloňské zimy jsem si plánovala, že se pokusím uvařit zázvorový sirup z čerstvého kořene zázvoru. Nakonec se mi to povedlo tento víkend, prakticky na začátku léta. Myslím, že to nevadí, protože zázvorová limonáda se pije i v teplém počasí.
Vlastní výroba tohoto sirupu není nijak náročná, je mnohem jednodušší, než příprava a výroba sirupu bezinkového.
Sirup jsem vařila dle tohoto receptu, ale s drobnými odchylkami.

Ingredience:
1 hrnek = 250 ml
  • 600 g čerstvého kořene zázvoru
  • 6 hrnků krystalového cukru
  • 2 hrnky vody
  • šťáva a kůra z 1 citrónu
  • 1 čajová lžička kyseliny citrónové
Zázvor neloupat, důkladně umýt, nakrájet na menší kousky a rozmixovat v kuchyňském robotu se 2 hrnky vody na kaši. Kdo chce posilovat, zázvor nastrouhá ručně.


Zázvorovou kaši přecedit a vyždímat přes plátýnko. Takto se získají 4 hrnky zázvorové šťávy.


Pokud je šťávy méně, doplní se zbytek vodou (já jsem měla necelé 4 hrnky, chybělo asi tak 0,5 dcl - asi jsem nedostatečně zázvor ždímala). Šťávu nalít do smaltovaného, nebo nerezového hrnce, přidat cukr, citrónovou kůru a přivést za stálého míchání (je potřeba dobře rozpustit cukr) k varu. Přidat kyselinu citrónovou, krátce povařit a nalít do sterilizovaných horkých lahví, zašroubovat, položit (sklenice s džemy se také dávají vzhůru nohama, aby se víčko lépe zatáhlo a toto je obdobný proces) a nechat vychladnout.


Z tohoto množství jsem naplnila dvě lahve na šroubovací uzávěr o obsahu 750 ml a ještě trochu zbylo - odhadem tak 100 ml. Lahve a šroubovací víčka předem důkladně vypláchnu a dám je sterilizovat do vyhřáté trouby (stejné jako při výrobě džemů).
Sirup používáme na přípravu limonády (sirup, sodovka, trochu citrónové šťávy, čerstvá máta), nebo do čaje.

Ještě krátká poznámka na konec:
Příště zkusím ubrat trochu cukru a dát tak 5 - 5,5 hrnku.

9 komentářů:

  1. Sirup bude fajn, mám ráda i bezinkový a vůbec pití s mátou ,limetou,kopřivou mám moc ráda!Hlavně v létě jak uhodí vedra!Momentálně jsem v polospánku, líná jak veš:-) Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, ta lenost asi bude souviset s počasím, já bych zase pořád spala. Na první dávku bezinkového sirupu se chystám tento víkend. Doufám, že se k tomu dokopu. Pěknou línou so+ne.

      Vymazat
  2. Dittu, moc díky za recept, jdu do něj. Miluju zázvorovku, i když většinou ji všude mají na mě moc sladkou (takže uberu ten cukr). Taky mě napadlo - co dát tu rozmixovanou masu do odšťavnovače?
    Přeji hezký večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, taky příště uberu cukr, ale maximálně tak ten necelý hrnek a možná přidám šťávu ještě z jednoho citrónu, i když je asi lepší dodat do hotového nápoje šťávu čerstvou. Pěkný víkend.

      Vymazat
    2. Jo, ještě k tomu odšťavovači - to plátnu bude asi lepší, protože nejspíš lépe zachytí pidipevné části rozmixovaného zázvoru, ale třeba to bude naopak ještě lepší. Dej vědět, pokud to budeš "cedit" odšťavovačem, jak to dopadlo.

      Vymazat
    3. Ahoj Dittu, mám hotovo :o) Měla jsem míň zázvoru, tak jsem trochu upravovala množství. Byla jsem líná vytáhnout odšťavňovač, a tak jsem ždimala, docela to šlo. Z těch suchých zbytků je čaj s pěknými grády :o) Až pozdě jsem se mrkla na originální recept - citronovou trávu mám na zahradě, tak jsem pár stébel vyvařila v čistém sirupu. Jsem spokojená, zázvorovka bude stále k dispozici bez strouhání :o) Super, moc děkuji a zdravím!
      Helena

      Vymazat
    4. Tak to je paráda, že jsi se do toho vrhla tak brzo. Mě se podařilo citrónovou trávu umořit přes zimu, ale chystám se ji koupit, až na ni narazím a pak ji tam též přidám. S tím čajem je to dobrý nápad - já ty zbytky vyhodila, dojde na ně příště.

      Vymazat
  3. Skvělé, zázvor mám ráda, díky za receptík:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Sirup si leju i do čaje. Až budu vařit novou dávku, určitě uberu cukr.

      Vymazat