Pesto na fotografii je z koriandrové natě. Pro mě absolutní jednička.
Nejsem tak geniální, abych na to přišla sama. Přiznávám, že by mě to vůbec nenapadlo, ale už jsem měla koriandr, zasetý v květináči, pěkně vzrostlý a chtělo to z něho něco udělat a tak jsem trochu prolustrovala internet. Našla jsem spousty receptů na zpracování čerstvé koriandrové natě, ale nějak se mi z toho nechtělo nic vyzkoušet, až jsem zde zahlédla větu "...tohle je nejlepší pesto, jaké jsem kdy vyrobila ..." (rovnou jsem si dovolila větu přeložit) a bylo rozhodnuto. Jdu do toho!
Trochu jsem si upravila potřebné ingredience a připravila koriandrové pesto s opraženými kešu oříšky.
Ingredience:
- 2 velké hrsti koriandrové natě - lístků (nať před vykvetením)
- 100 -120 g opražených kešu ořechů
- šťáva z 1/2 citrónu, nebo trochu více, dle chuti kuchaře
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- cca 3 - 5 polévkových lžic jemně strouhaného parmezánu
- 2 velké stroužky česneku předem upečené v troubě
- cca 50 ml olivového oleje (možná i trochu více)
- sůl
Silnější nátury nebudou česnek péci, ale dají si ho pěkně syrový. V původním receptu je dokonce napsáno, že je možno přidat i čili papričku.
Já jsem si česnek upekla v terakotové nádobě k tomu určené. Pečený česnek lehce zesládne a má jemnější chuť a pro mě je lépe stravitelný, což byl hlavní důvod, proč jsem ho pekla.
Dittu, koriandr mám na zahradě, ale kvůli Terce, já ho prostě nějak nemusím... Je to snad jediná bylinka, ke které jsem si nenašla cestu...
OdpovědětVymazatAle pro dítě pesto klidně vykouzlím.
Měj hezký den, Helena
Ahoj Heleno, vyzkoušej to určitě a možná v této kombinaci zachutná i tobě.
VymazatPesto z koriandru? To by mě nenapadlo..Chtěla bych ho vyzkoušet, ale koriandr doma bohužel nepěstujeme.
OdpovědětVymazatNa koriandr stačí květináč, hlína a koriandrová semínka. Pokud chci pěstovat jen listy a ne semena, nesmí se nechat vyhnat do květu.
Vymazat