Sezóna švestek se už pěkně rozběhla. Kdo nemá švestky vlastní a je odkázaný na to, co se dá koupit v supermarketech, je asi trošičku zklamaný. Tyhle supermarketové švestky nebývají nic moc. Často jsou nedozrálé a mdlé chuti. Chuť se zlepší, když se švestky podrobí tepelné úpravě, takže nejvhodnější je upéci nějaký koláč. Navíc, když je rychlá a velmi jednoduchá příprava, není co řešit.
ingredience:
- švestky, půlené a vypeckované
- 1 balíček už vyváleného listového těsta (pro plech 25x35cm)
- cca 5 polévkových lžic mletých mandlí (může se dát i více)
- 2 vejce
- 125 g cukru + trochu na posypání
- 1 kelímek šlehačky
- 25 g hladké mouky
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu, nebo část cukru nahradit cukrem vanilkovým
Koláč je lépe jíst vychladlý, náplň lépe "drží". Chuťově je ještě lepší až druhý den, protože se v něm krásně rozvine mandlová chuť.
Mleté mandle se dají vynechat, chuť bude trochu jiná, ale stále vynikající.
Oba koláče vypadají báječně. Já také miluju mák a ke švestkám prostě patří .
OdpovědětVymazatDěkuji za tipy, určitě vyzkouším. Mandlovo šestková kombinace je velmi lákavá :-) Moc zdravím Anny
Vypadá skvěle, ale švestky jsme s Terkou snědky :o) Musím koupit další!
OdpovědětVymazatHezký večer Dittu, Helena
Zrovna jsme otrhali švestku.. :) tenhle recept se mi bude ještě hodit! :) Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. Budu ráda, když se zúčastníš. :) Corculum♥
OdpovědětVymazatŠvestkové koláče jsou nejlepší :) My doma švestky nemáme, ale babička má na zahradě pořádný strom, takže si je tam v blízké době dojedu natrhat, abych taky mohla něco upéct.
OdpovědětVymazatPro milovníky švestkovo - makových variací jsem ještě na konec článku přidala jeden recept.
OdpovědětVymazatAnna:
Díky za pochvalu, řekla bych možná, že i lépe chutnají, než vypadají :-)
Helena:
Ahoj Helčo. Díky a jestlipak u jsi koupila ty švestky?
Štěpánka:
Díky za pozvání. Určitě se pozvu.
Elinda:
Tu švestku v rodině závidím úplně každému. Švestky rovnou ze stromu, pěkně zralé, tak to je snad nejlepší pochoutka.
Tak ten vypadá krásně, tu vůni cítím až sem. Švestky miluju, budu muset vyzkoušet :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz
OdpovědětVymazatJe moc dobrý i bez těch mletých mandlí. Určitě stojí za vyzkoušení.
Vymazat