úterý 19. srpna 2014

rychlý švestkovo mandlový koláč


Sezóna švestek se už pěkně rozběhla. Kdo nemá švestky vlastní a je odkázaný na to, co se dá koupit v supermarketech, je asi trošičku zklamaný. Tyhle supermarketové švestky nebývají nic moc. Často jsou nedozrálé a mdlé chuti. Chuť se zlepší, když se švestky podrobí tepelné úpravě, takže nejvhodnější je upéci nějaký koláč. Navíc, když  je rychlá a velmi jednoduchá příprava, není co řešit.

ingredience:
  • švestky, půlené a vypeckované
  • 1 balíček už vyváleného listového těsta (pro plech 25x35cm)
  • cca 5 polévkových lžic mletých mandlí (může se dát i více)
  • 2 vejce
  • 125 g  cukru + trochu na posypání
  • 1 kelímek šlehačky
  • 25 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu, nebo část cukru nahradit cukrem vanilkovým
Troubu předehřát na 200°C, plech vyložit pečicím papírem (vyválené těsto je už zabaleno do pečicího papíru, tak ho lze použít). Na papír položit listové těsto, posypat ho mletými mandlemi. Pak na mandlovou mouku položit půlky švestek a ty trochu posypat cukrem. Vše zalít krémem, umíchaným z vajec, cukru, šlehačky, hladké mouky a vanilkového extraktu. Péci asi 30 minut.


Koláč je lépe jíst vychladlý, náplň lépe "drží". Chuťově je ještě lepší až druhý den, protože se v něm krásně rozvine mandlová chuť.
Mleté mandle se dají vynechat, chuť bude trochu jiná, ale stále vynikající.

Život je změna, tak přikládám ještě jeden tip na švestkový koláč, který je k mání zde a zde.

 

7 komentářů:

  1. Oba koláče vypadají báječně. Já také miluju mák a ke švestkám prostě patří .
    Děkuji za tipy, určitě vyzkouším. Mandlovo šestková kombinace je velmi lákavá :-) Moc zdravím Anny

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá skvěle, ale švestky jsme s Terkou snědky :o) Musím koupit další!
    Hezký večer Dittu, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna jsme otrhali švestku.. :) tenhle recept se mi bude ještě hodit! :) Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. Budu ráda, když se zúčastníš. :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  4. Švestkové koláče jsou nejlepší :) My doma švestky nemáme, ale babička má na zahradě pořádný strom, takže si je tam v blízké době dojedu natrhat, abych taky mohla něco upéct.

    OdpovědětVymazat
  5. Pro milovníky švestkovo - makových variací jsem ještě na konec článku přidala jeden recept.

    Anna:
    Díky za pochvalu, řekla bych možná, že i lépe chutnají, než vypadají :-)

    Helena:
    Ahoj Helčo. Díky a jestlipak u jsi koupila ty švestky?

    Štěpánka:
    Díky za pozvání. Určitě se pozvu.

    Elinda:
    Tu švestku v rodině závidím úplně každému. Švestky rovnou ze stromu, pěkně zralé, tak to je snad nejlepší pochoutka.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ten vypadá krásně, tu vůni cítím až sem. Švestky miluju, budu muset vyzkoušet :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je moc dobrý i bez těch mletých mandlí. Určitě stojí za vyzkoušení.

      Vymazat