čtvrtek 31. října 2024

podzimní jablečný koláč

Myslím, že jedny z nejchutnějších ovocných koláčů, bývají ty s jablky a nejlepší jsou kyselejší jablka, která pečením krásně změknou. Teď na podzim mívám od kamarádky krásně kyselá jablka zvonková, ze kterých je třeba vynikající štrúdl/štrůdl (prý je možné psát obě varianty).

Dnešní jablečný recept bude velmi snadný, ale o to víc "žravý".

ingredience na jablečný koláč:

  • 4 větší kyselejší jablka oloupaná a nakrájená na kousky (nejlépe zvonková)
  • cca 70 g vlašských ořechů (lze vynechat)
  • 3 celá vejce
  • 150 g cukru krystal/krupice
  • 150 ml oleje (odpovídá 130 g oleje)
  • 50 ml mléka (podle konzistence těsta lze trochu přidat)
  • citronová kůra z celého citronu
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli 

V míse šlehat do pěny vejce s cukrem a solí, pak přidat olej, mléko citronovou šťávu a kůru. Vše prošlehat a nakonec vmíchat mouku s práškem do pečiva.

Do těsta zamíchat nakrájená jablka a ořechy.

Těsto nalít do vymazaného a vysypaného pekáče (velikost 32 cm x 23 cm) a péct při 170 stupních asi 35 - 40 minut.

A drobná poznámka nakonec:
Ořechy lze vynechat. Koláč bude dobrý i bez ořechů. 



Žádné komentáře:

Okomentovat