neděle 10. listopadu 2024

hrnkový perník

 

Snadné, rychlé a chutné. Asi tak bych charakterizovala tento dezert, který se velmi hodí do podzimního počasí.

U tohoto receptu se odměřuje na hrnky (1 hrnek = 250 ml) a ingredience se před finálním promíchání rozdělí na "suché" a "mokré".

ingredience suché:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • citronová kůra z celého citronu
  • špetka soli 

 ingredience mokré:

  • 1 hrnek kefíru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce

  náplň (lze vynechat):

  • pokrájené sušené švestky
  • mandlové lupínky, nebo nasekané vlašské ořechy

V jedné míse smíchat suché ingredience, ve druhé míse prošlehat metlou kefír, olej a vejce a to pak nalít na suché ingredience, vše pořádně zamíchat.

Do těsta zamíchat nakrájená švestky a mandlové lupínky.

Těsto nalít do  pekáče (velikost 32 cm x 23 cm), vyloženého pečicím papírem a péct při 150 stupních asi 40 - 45 minut.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat