Pečený, nebo taky gratinovaný lilek s rajčaty je vynikající lehké jídlo, které se dá jíst teplé i studené. Pro vegetariány a dietáře lehká večeře, pro masožravce výborná příloha ke grilovaným masům.
ingredience:
Množství jednotlivých surovin neuvádím, záleží na počtu strávníků. Já jsem pro dva lidi pekla 1 velký lilek, 4 větší rajčata a asi 6 stroužků česneku (máme už jenom ten čínský a toho se musí dát více).
- lilek nakrájený na plátky
- rajčata nakrájená na plátky
- česnek, nasekat
- tymián
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
Během pečení jsem otočila plátky lilků tak, aby se stejnoměrně opekly (ta část, která je v první půlce schovaná pod rajčetem se otočí ven a ta, která byla venku se otočí pod rajče). Dalo to sice trochu práce, ale určitě se to vyplatilo.
Jako příloha nám stačil opečený chléb a čerstvá houska.
Milá Ditko,lilek je báječný!Bezva recept,já ho peču jako Italové na sucho na plotýnce a pak vydlabu,dám česnek a potíram topinku ,ale ke grilovanému masičku to Tvoje bude supr!V květnu máme 4oslavy tak budu grilovat udělám TO!Přeji krásné a pokojné svátky a hodně sluníčka,vyhřívej kolínko, Daja
OdpovědětVymazatAhoj Dajo. Vidím, že u vás lilek taky frčí. Ten pečený na sucho dělám taky a přidám pak různé přísady a je to pak hrozně žrací. Budu to dělat, tak dám hned recept.
OdpovědětVymazatKoleno už půjde po svátcích pracovat a pak se uvidí, snad to bude ok. Taky ti přeji hezké svátky. Ditta
Dittu, mňam! Díky tobě jsem jako bleskem v Chorvatsku, tam tuhle baštu tedy fakt umí! Možná to bude dokonale vyzrálou zeleninou, dobrým olejem, nečínským česnekem...
OdpovědětVymazatV týdnu jen už lilek grilovala, to počasí mi udělalo chuť na letní jídlo :o)
Pa, Helena
Heleno, tomu tvému se říká "cestování pomocí jídla" :-)).
OdpovědětVymazatJinak souhlasím s tebou, že s neskleníkovými rajčaty a pořádným česnekem to je určitě o 100% lepší. Di
Vynikající. Jen jsem neměla tymián, tak jsem tam dala bazalku a fakt je to pochoutka! :)
OdpovědětVymazatTo mě těší, že chutnalo :-)
Vymazat