sobota 7. května 2011

horká čokoláda pro tři


Zapomeňte na "zaručeně vynikající" rozpustné čokolády typu: přidej horké mléko a vypij! Většina těchto horkých čokolád je přeslazený, chuť čokolády postrádající nápoj. Hustotu (pokud si na to drink hraje) nahradí škrob, takže nakonec toho cukru do sebe dostanete ještě více, než je inzerováno na výrobku.



Horkou čokoládu si můžete udělat doma ze snadno dostupných surovin. Trvá to jen chvilku a výsledkem je výborný nápoj, který si můžete dát třeba místo kávy, nebo jen tak.

ingredience:
  • 600 ml plnotučného mléka (používám to z automatu)
  • 150 g hořké čokolády, 70% (použila jsem 100 g 81% + 50 g 50%)
  • 1/2 vanilkového lusku, rozpůlit a vyškrábat semínka
  • 1 čajová lžička mleté skořice (může být i kousek celé skořice)
  • 3 hřebíčky (nebo podle chuti, vynechat, nebo jich dát více)
  • 1 chilli sušená paprička (drsnější povahy dají více papriček a ještě je rozmělní)
  • 1 polévková lžíce kávového likéru na 1 šálek (Kahlua, Tia Maria)


Do nerezového hrnku dát koření, vanilková semínka i s vyškrábaným luskem, mléko a čokoládu. Mléko zahřívat a míchat metlou, aby se čokoláda dobře rozpustila. Nápoj míchat metlou do okamžiku, kdy se dělá pěna a mléko se začne vařit. Pak hotovou čokoládu rozlít do hrnků, přidat likér, případně ušlehanou šlehačku, kterou lehce zaprášíte mletou skořicí, nebo strouhanou čokoládou.


Věřte, že budete překvapeni výbornou chutí i hustotou nápoje. Není mi jasné proč, ale rozpuštěná čokoláda v zahřívajícím mléce, od určitého okamžiku začne houstnout. Nečekejte, že vám bude stát lžíce v hrnku, hustotu nápoje bych přirovnala ke šlehačce před šleháním :-) .

zpěněná čokoláda a plavající chilli paprička

10 komentářů:

  1. Ahoj Dittko ,dneska budu dělat tu čokoládu jsem zvědavá .Co se týká toho mléka, když vařím kafe ve stroji,pak dávám mléko z trysky tak je jak šlehačka!Asi kdyby jsi to v hrnku nešlehala metličkou a jen rozpustila asi by to nezhoustlo,jiný nápad nemám .Také nemám žádný likér jen víno haha,ahojky Daja.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dajo, myslím, že tu hustotu dělá ta čokoláda. Víno tam nedávej :-)), asi by se to srazilo. Hezkou neděli, Ditta,

    OdpovědětVymazat
  3. Dittu, zní to báječně! Je tedy asi spíš pro dospělé, Adamovi a jeho kamarádům ji dělám vlastně stejně, jen bez koření a alkoholu :o)
    Ale nebojím se, oni do těch chutí dorostou!
    Hezké dny, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Helčo, když vynecháš šnaps a papričku, tak je to i pro děti :-))
    I když ta trocha likéru není ani cítit.
    Zdravím, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Dittko,u nás se maturovalo tak jsem v jednom kole čokoladu jsem v neděli dělala.to tak vonělo ,že muj pes se mě oči nespustil. To víš,že vino bych tam nedala,měla jsem to bez štamprle zato s fefe... fakt dobrýýýýýýýýýýýýý Daja.Paštika ještě nebyla ...

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Dajo, to jsem ráda, že recept funguje i v jiné rodině. Paštika je rychlovka a také není, co zkazit - jen průběžně koštovat, zda je dobře ochucená. Hodně zdaru, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  7. Konečně receptík na čokoládu i s chilli! Nikdo mě v okolí nechápe a nevěří, že je to moc dobré!!!

    OdpovědětVymazat
  8. HaF, je to opravdu velmi dobré. Pokud chceš tu chilli víc cítit, tak ji předem rozdrť, nebo jich tam dej víc (asi tak 1 na 1 šálek). Hodně zdaru!

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Ditta, vďaka za výborný recept, včera sme si s manželom pochutili. Vynechala som vanilku, keďže som ju nemala :-), dala som 100g 86% čokoládu a asi toľko čokolády na varenie a namiesto chilli štipľavú arabskú zmes korenia baharat/bharat, obsahuje nejakú štipľavú papriku, škoricu, kardamóm, čierne korenie, koriander, rímsku rascu a asi aj muškátový oriešok. Výborné! Miešala som iba lyžicou a krásne sa to spojilo. L

    OdpovědětVymazat
  10. Lusikko, díky za návštěvu a též za novou variaci ochucení čokolády. Nedávno jsem jedla čokoládu s hot masalou a byla výborná. S experimentováním ochucení čokolády jsem rozhodně touto variací neskončila a ty taky určitě ne, když vám nápoj tak chutnal. Pěkný (čokoládový) večer, Ditta.
    Ps: Ještě jeden typ na restaurování oken - pan Vojtěch Adámek z Prahy. Byla jsem V Axisu na přednášce o historických oknech a speciálně on měl velmi zajímavou přednášku.

    OdpovědětVymazat