neděle 15. května 2011

jarní klasika z rebarbory


Miluji koláče z rebarbory a je jedno, zda je to typ, který má těsto vespod, nebo typ s těstem navrch. Říká se, že po Sv. Janu (24. 6. ) by se koláče, ale i jiná jídla z rebarbory, měly jíst s notnou dávkou mléčných výrobků, protože rebarbora začíná mít v sobě velké množství kyseliny šťavelové (ta je ve všem ovoci a způsobuje jeho kyselost). Tento problém s koláčem se dá řešit tak, že pod rebarboru dáme ochucený tvaroh a na něj nakrájenou rebarboru, ale o tomto koláči až příště.

Protože ještě nebyl svátek Jana, udělala jsem klasický kynutý koláč na plech s drobenkou. Aby to bylo trošku jinačí než je obvykle zvykem, těsto jsem trochu ochutila muškátovým květem a panákem likéru z růže stolisté a do drobenky jsem přidala mleté vlašské ořechy.

kynuté těsto:
Těsto dělám v pekárně na chleba. Z této dávky je těsto na dva plechy, jeden větší (2/3 těsta) a jeden menší (1/3 těsta).
  • 500 g mouky (150 g hladké celozrnné + 350 g polohrubé)
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 vejce
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru krystal
  • špetka muškátového květu
  • panák alkoholu, třeba rumu
  • 100 g rozpuštěného másla (může být hera, zlatá haná,...)
  • trochu soli
ovocná náplň:
Množství je dle individuální potřeby.
  • rebarbora nakrájená na špalíky (neloupu ji, jen nakrájím)
  • mletá skořice
  • cukr krystal
drobenka:
Dělám ji od oka.
  • polohrubá mouka
  • cukr
  • máslo
  • mleté vlašské ořechy
Na vymazaný plech rozprostřít těsto, zasypat dostatečným množstvím pokrájené rebarbory. Pak posypat skořicí a cukrem. Nakonec přidat ořechovou drobenku a péci v horkovzdušné troubě asi 25 minut při 150 stupních.


Mám ráda, když je těsto tenčí a je na něm hodně rebarbory. Koláč se dá udělat i v kombinaci rebarbora - jahody, ale to si musím ještě chvilku počkat, pokud nechci použít momentálně dovážené jahody.



    5 komentářů:

    1. Báječná inspirace,chutové pohárky pracují.... ještě musím počkat, reven mám bohužel ve stínu ,ale s jahodami,to bude žradýlko pardon, papaníčko jen tak dál Dittko,a za chvíli neprojdu dveřmi pa Daja .....(co kolínko?)

      OdpovědětVymazat
    2. Dittu, ten vypadá báječně! Miluju rebarboru, naše Terka taky a v sobotu přijede, myslím, že bude tvůj koláč! Vzhledem k tomu, že mám asi 14 pekárnu, už se nebojím droždí :o)
      Hezké pondělí, zdravím Helena

      OdpovědětVymazat
    3. Dajo, myslím, že ty dveře budou v poho. Pochopila jsem, že máš velkou rodinu, takže tady spíš hrozí, že na tebe nezbude.
      Koleno celkem jde, děkuji za optání. Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak se mi do té nohy dala trombóza - nejspíš důsledek dvouměsíčního nechození, respektive jen příležitostného chození. Doufám, že to konečně přejde.

      Helčo, s kynutým těstem jsem měla úplně stejný problém a taky si ho teď už laisnu díky pekárně.
      Jestli budeš dělat taky tu ořechovou drobenku, tak určitě dej víc ořechů než mouky.

      Děvčata, přeji vám oběma pěkný zbytek dne, Ditta.

      OdpovědětVymazat
    4. Milá Ditto, asi před 14 dny jsem objevila tvůj recept a od té doby jsem ho chtěla vyzkoušet. Až dneska konečně zbyl čas a tak jsem se do toho pusila. Výsledek skvělý a hrozně moc dobrý ;-). Děkuju za príma tip! Vivi

      OdpovědětVymazat
    5. Vivi, to mě těší, že vám chutnalo a třeba si tu najdeš i jiné dobroty, které tě zaujmou. Hezký zbytek neděle (s rebarborovým koláčem) :-)), Ditta.

      OdpovědětVymazat