pátek 6. září 2013

mrkvový krém s kuřecím masem

Tahle polévka se opravdu povedla. Dobrá zpráva je ta, že kdo miluje krémové polévky, určitě si přijde na své. Ta špatná je ta, že jsem nic nevážila, neměřila, ale dávala ingredience "přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně, ...".


Ze všeho nejdřív jsem si připravila vývar z kuřecí čtvrtky (nebo koster), pár kuliček pepře, kuličky nového koření, jednoho hřebíčku, bobkového listu, soli a vody. Vše jsem vařila dobrou hodinu. Pak jsem vývar slila, obrala maso a dala se do loupání mrkve.

další ingredience (od oka):

  • cca 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na špalíčky
  • 1 menší petržel, oloupaná a nakrájená na špalíčky
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 1 sušená čili paprička
  • cca 3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • kousek másla
  • několik lístků šalvěje
  • 1-2 listy citronové trávy (možno vynechat)
  • sůl, pepř
  • petrželová nať na dochucení a ozdobení hotové polévky
V hrnci zpěnit na másle cibuli, pak přidat nakrájenou zeleninu a vše chvíli restovat. Zalít vývarem, přidat šalvěj, citronovou trávu, čili papričku, sůl a vařit do změknutí zeleniny, pak vyndat citronovou trávu a vše v hrnci rozmixovat do krémovité konzistence. Když bude krém moc hustý, lze ho trochu zředit vodou. Přidat obrané nakrájené maso, dochutit solí a pepřem a minutu povařit. Na talíři ozdobit sekanou petrželovou natí. Také lze přidat do talíře trochu zakysané smetany.

6 komentářů:

  1. Ditko, mám moc ráda polívky všeho druhu!Můj monitor mi ukazuje ty lístečky indigo modré, myslela jsem ,že je to něco čím otrávit nepřítele a ona to je šalvěj léčivá!!!!!!Baví mě papinkat něco nového a šalvěj je na zahradě, kys .smetana v ledničce tak to musím to zkusit .Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, tvůj monitor má něco s "vočima" a ty nečteš dosti pozorně :-) To "modré" není šalvěj, to je petržel :-)
      Onehdá jsi psala, že děláš něco takovéhoto z petržele. Je to tak, nebo jsem nečetla tvůj komentář pozorně? :-) S tou petrželí bych to taky ráda vyzkoušela, co myslíš?

      Vymazat
  2. Dittu, mrkvový krém je u nás velmi oblíbený, na první ochutnání sladký, pak pořádně pálivý díky zázvoru...S kuřetem, proč ne, ráda vyzkouším!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ten zázvor mě též napadl, ale nějak nebyl po ruce. Příště ho tam dám, ať to má pořádný říz :-)

      Vymazat
  3. Dittko,já jsem četla z ingredienci "několik lístků šalvěje"usodila jsem,že je to právě to co plave jako ozdoba v Tvé polívečce:-) !Ale fakticky jsem přehlédla tu petrželku...sorry!Petrželovou polívečku vařím takto: asi půl litru vody,do ní 1bujon zeleninový ,trošku soli a 3ks petrželového kořene,nakrájeného na kolečka.Vařím do měka,pak tyčovým mixerem rozmixuji.Co vznikne je pro mě polívečka elitní chuťi!Do ní jen přidávám krutony z rohlíku jeden po druhém aby se nerozmočily!Já jsem po prvé nemohla uvěřit ,že by z toho mohlo něco být!Musí se to vyskoušet,tak pa ,Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, vše odpuštěno. Vykoupila jsi se tím tvým receptem :-) Co nejdříve ho vyzkouším.

      Vymazat