sobota 8. března 2014

pěkně vypečený svítek pro celou rodinu a salát s medovou zálivkou

Tohle jídlo jsem určitě jedla kdysi dávno v Holandsku, nebo něco hodně tomu podobného. Byly tam restaurace, které místo pizzy pekly na slaný i sladký způsob "pancake". Holandský název si už nepamatuji, ale znělo to dost podobně. Děsně mi to chutnalo a celá léta jsem na nic podobného nenarazila.
Minulý týden na mě z Google+ vyskočil recept britské internetové kuchařky Titli's busy kitchen, která zbytečně nežvaní, je krapet "praštěná" a hlavně hodně rozumím její angličtině. Její návodné videorecepty považuji za jedny z nejlepších a nejsrozumitelnějších, které jsou na internetu k vidění.
Baked pancakes je název v originále. Přemýšlela jsem, jak tomu říkat v češtině - pečené palačinky, lívance, placky. Nakonec jsem tento jednoduchý pokrm nazvala pečený svítek.
 

"Baked pancakes" jsme měli k sobotnímu obědu s ledovým salátem s medovo - hořčičnou zálivkou (moje oblíbená).

ingredience:
  • 600 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1,5 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • kousek másla a trochu olivového oleje na plech
  • uzenina, zelenina, žampióny, tvrdý sýr, jarní cibulka, mletý pepř
Z mléka, mouky, soli, vajec a rozpuštěného másla připravit řidší těsto palačinkové konzistence. Uzeninu, zeleninu, houby, sýr a cibulku nakrájet na plátky. Na plech dát kousek másla a asi 3 lžíce oleje a nechat v předehřáté troubě rozpustit a přiměřeně rozpálit (nespálit!!!). Když je plech a omastek dostatečně horký, vyndá se z trouby, nalije se na něj těsto, které se poháže nakrájenými ingrediencemi a opepří. Dá se péci při 180 stupních do horkovzdušné trouby až jsou okraje dozlatova upečené (cca 20-30 minut).

ingredience na salát:
  • ledový salát, případně papriky, rajčata, okurky, ...
  • med
  • plnotučná nebo dijonská hořčice
  • olivový olej
  • trochu citronové šťávy
  • sůl a pepř

Zálivku dělám od oka, ale jsou to asi 2 polévkové lžíce tekutého medu, 2 čajové lžičky hořčice a 0,5 dcl oleje. To ostatní je dle mé chuti. Během míchání zálivky ochutnávám a postupně přidávám, když se mi zdá, že je něčeho málo.
Na svítek jsem naházela zbytek schwarzwaldské šunky (z Lidlu), paprikovou klobásu, žampiony, zelenou papriku, pár pidi rajčat, jarní cibulku a dva druhy ementálu. Z oběda zbyl kousek, který moc dobře chutnal i studený.

6 komentářů:

  1. Ahoj Dittko,supr!!! To se mi bude perfekt hodit na Velikonoce,vybrala jsi tu pravou chvíli! Kdybych se dnes koukla dřív, bylo by to pro mě terno ,měla jsem nečekané hosty,tho tank:-) Zítra si to vyzkouším v malé dávce zkusmo! Pa Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, je to moc dobré, nejlepší sousta byla ta s žampiony. Jdu si teď dělat taky jednu malou porci do práce.
      Jo, co bude s tím receptem na tvoji roládu, nebo je to tajný rodinný recept? :-)

      Vymazat
  2. Tak tohle se mi fakt líbí! U nás tedy nebudu pohazovat jako ty, každý bude mít svou sekci, ale jinak - mńam. Myslím, že vím, co bude zítra k večeři.
    I ta zálivka vypadá výborně, díky!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, snad vám bude chutnat. Já bych to mohla jíst každý den.
      Jinak, tuhle zálivku mám nejraději s ledovým salátem, jiné kousky zeleniny nejsou tak úplně ono. Taky se dá udělat jen z medu, soli, citronové šťávy, oleje a pepře.

      Vymazat
    2. Dittu, teď jsem se ti chystala napsat, že si nám parádně rozšířila jídelníček! Opravdu skvostná večeře - já spokojená, že jsem uklidila v lednici (půl grilovaných kuřecích prsou, zbytky sýrů, porek, sušená rajčata, mozzarela, sušený šunka a žampiony), manžel chválil a chlapeček, ten chce příště se špenátem (on ho prostě miluje :o))
      Hezký večer a díky, Helena

      Vymazat
    3. Tak to je super! Já se musím držet, abych si to znovu (po třetí za sebou) neudělala k obědu do práce :-)

      Vymazat