Minulý týden na mě z Google+ vyskočil recept britské internetové kuchařky Titli's busy kitchen, která zbytečně nežvaní, je krapet "praštěná" a hlavně hodně rozumím její angličtině. Její návodné videorecepty považuji za jedny z nejlepších a nejsrozumitelnějších, které jsou na internetu k vidění.
Baked pancakes je název v originále. Přemýšlela jsem, jak tomu říkat v češtině - pečené palačinky, lívance, placky. Nakonec jsem tento jednoduchý pokrm nazvala pečený svítek.
"Baked pancakes" jsme měli k sobotnímu obědu s ledovým salátem s medovo - hořčičnou zálivkou (moje oblíbená).
ingredience:
- 600 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1,5 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- kousek másla a trochu olivového oleje na plech
- uzenina, zelenina, žampióny, tvrdý sýr, jarní cibulka, mletý pepř
ingredience na salát:
- ledový salát, případně papriky, rajčata, okurky, ...
- med
- plnotučná nebo dijonská hořčice
- olivový olej
- trochu citronové šťávy
- sůl a pepř
Zálivku dělám od oka, ale jsou to asi 2 polévkové lžíce tekutého medu, 2 čajové lžičky hořčice a 0,5 dcl oleje. To ostatní je dle mé chuti. Během míchání zálivky ochutnávám a postupně přidávám, když se mi zdá, že je něčeho málo.
Na svítek jsem naházela zbytek schwarzwaldské šunky (z Lidlu), paprikovou klobásu, žampiony, zelenou papriku, pár pidi rajčat, jarní cibulku a dva druhy ementálu. Z oběda zbyl kousek, který moc dobře chutnal i studený.
Ahoj Dittko,supr!!! To se mi bude perfekt hodit na Velikonoce,vybrala jsi tu pravou chvíli! Kdybych se dnes koukla dřív, bylo by to pro mě terno ,měla jsem nečekané hosty,tho tank:-) Zítra si to vyzkouším v malé dávce zkusmo! Pa Dája
OdpovědětVymazatDajo, je to moc dobré, nejlepší sousta byla ta s žampiony. Jdu si teď dělat taky jednu malou porci do práce.
VymazatJo, co bude s tím receptem na tvoji roládu, nebo je to tajný rodinný recept? :-)
Tak tohle se mi fakt líbí! U nás tedy nebudu pohazovat jako ty, každý bude mít svou sekci, ale jinak - mńam. Myslím, že vím, co bude zítra k večeři.
OdpovědětVymazatI ta zálivka vypadá výborně, díky!
Hezký večer, Helena
Helčo, snad vám bude chutnat. Já bych to mohla jíst každý den.
VymazatJinak, tuhle zálivku mám nejraději s ledovým salátem, jiné kousky zeleniny nejsou tak úplně ono. Taky se dá udělat jen z medu, soli, citronové šťávy, oleje a pepře.
Dittu, teď jsem se ti chystala napsat, že si nám parádně rozšířila jídelníček! Opravdu skvostná večeře - já spokojená, že jsem uklidila v lednici (půl grilovaných kuřecích prsou, zbytky sýrů, porek, sušená rajčata, mozzarela, sušený šunka a žampiony), manžel chválil a chlapeček, ten chce příště se špenátem (on ho prostě miluje :o))
VymazatHezký večer a díky, Helena
Tak to je super! Já se musím držet, abych si to znovu (po třetí za sebou) neudělala k obědu do práce :-)
Vymazat