čtvrtek 18. června 2015

první jarní delikatesa - želé z květů černého bezu

První zavařování v novém roce pro mě začíná bezinkovým sirupem. Letos jsem k sirupu přidala ještě bezinkové želé, které je vynikající. Úplnou náhodou jsem na internetu narazila na blog taste journey, kde byl recept na bezinkový džem. Trošku jsem zapátrala na internetu a zjistila, že v Británii není džem z květů bezu žádná gastronomická kuriozita (kdo by měl zájem, stačí napsat do vyhledávače "elderflower jam recipe"). Příprava želé není vůbec složitá a výsledkem je neuvěřitelně dobrá delikatesa.


Recept podle "taste journey" jsem si trochu přizpůsobila také s pomocí dalšího blogu lovely greens a tady je výsledek:

ingredience:
  • 2 l studené vody
  • minimálně 30 bezových květů - neproplachovat vodou
  • 3 - 4 citróny
  • 500 g pískového cukru
  • 500 g želírovacího cukru 2:1 (Labeta)
  • 1 sáček Gelfix extra 2:1 (Dr. Oetker)
  • 1 vanilkový lusk (použila jsem cca 2 vydlabané lusky, jejichž semínka jsem použila na něco jiného a bohatě to stačilo)
  • 1 čajová lžička kyseliny citrónové  
Do smaltovaného kastrolu otrhat bezové květy (stopky zabírají moc místa na úkor voňavých květů), zalít je 2 litry studené vody, přidat šťávu z citronů včetně vymačkané kůry a nechat minimálně 3 dny vyluhovat. Pak zcedit vodu z květů, vmíchat Gelfix do želírovacího cukru a ten nasypat do bezové vody. Vše promíchat, aby se z cukru neudělaly hrudky, přidat vydlabané vanilkové lusky a za občasného míchání přivést k varu (to trvá docela dlouho) a povařit asi 5 minut. Poté přidat zbytek cukru, opět přivést k varu a povařit 1 minutu. Nakonec přidat kyselinu citrónovou, vyndat vyvařené vanilkové lusky a plnit nahřáté sklenice horkým želé. Zavíčkované sklenice otočit dnem vzhůru a nechat je tak minimálně 10 minut.


Nakonec ještě přidám pár svých poznatků:
- Květy bezu vždy "odrbu" ze stonků, protože se jich pak vejde víc do hrnce (nikdy pro mě není nic dost bezinkové a čím více květů, tím je to lepší)
- Květy jsem ve studené vodě macerovala od pátečního odpoledne do pondělního večera.
- Co se týče té vanilky, tak ji můžete vynechat, nebo to udělat jako já - použít už vydlabané lusky. Vždycky jich mám pár v zásobě z dezertů, které si žádají vanilková semínka.
- Želé jsem vařila dle návodu na želírovacích ingrediencích. 
- Kdo nemá rád bezinku, její vůni, nechť na bezinkové želé zapomene. Není to nic pro něj.


11 komentářů:

  1. Těším se a vyzkouším,jen nevím jestli ještě seženu květy.Mám již nasušené.Vanilku nepoužiju ,mám ráda vůni bezu.Tak ahoj a dík za recepis:-)Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaké květy určitě ještě seženeš tam u vás v podhůří Beskyd :-)
      Já si chci taky ještě pár květů nasušit, tak snad tady u nás ještě něco seberu.

      Vymazat
  2. Ahoj Dittko já tě nechci uhánět ,ale nemáš recept na jahodovou marmeládu z cukrem????Chci to vyzkoušet,všude je ten želirovací a jiný cukr a to já nechci,ta cukrová má krásnou barvu a je průhledná,mám ráda vše bez dalších vůní i třeba dýně musí být dýně a ne ananas nebo co.jsem takový patriot.tak prosím.....Dája

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za skvělý typ na dobrotu i ty blogy - všechno vypadá skvěle!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ale spíš bych řekla, že to líp chutná než vypadá :-) Nejsem moc dobrý aranžér a fotograf těch svých výtvorů.

      Vymazat
  4. Já vařila minulý týden, inspirována receptem z knihy Blanky Milfaitové. Je to zajímavá chuť, ale jak říkáš, kdo nemusí bezinku, tomu to vonět nebude - u nás doma ji budu mít sama pro sebe (což pro mě není tak špatná vyhlídka!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy opravdu není špatné, když zbytek rodiny raději něco jiného :-)

      Vymazat
  5. Milá Dittko,jsem moc ráda,že jsi se ozvala,advent prý je kouzelný a tak mi přičaroval Tvůj milý komentík.....nezapoměla jsem na Tebe,jen jsem Ti nechala čas a volnost,i odpočinek...snad nás zase něčím potěšíš(brzy:-) měj se hezky Dája.

    OdpovědětVymazat
  6. Hodně šťastných dní v Novém roce 2016!Přeje Dája

    OdpovědětVymazat
  7. Odporně přeslazené, to není k jídlu

    OdpovědětVymazat