neděle 20. listopadu 2016

vzpomínka na chuť léta - rajčatový koláč


Křehké těsto, rozpečená rajčata, bylinky, koření a k tomu sklenička bílého vína. Tahle kombinace nemá chybu a to i v zimě, kdy jsou k mání jen skleníková rajčata. Ten, kdo si nemůže v sezóně pěstovat svoje vlastní rajčata, má ta skleníková celý rok. Tahle rajčata získají rozpečením chuť, chuť správných rajčat.
Recept na koláč je v jedné z kuchařek Joanne Harris, Nedržela jsem se přesně receptu, ale trochu jsem si ho upravila, ale jen trochu.
ingredience na rajčatový koláč:

těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g sádla (lze nakombinovat s máslem)
  • 1 rozšlehané vejce
  • sůl
náplň:
  • cca 8 větších rajčat, nakrájených na půlkolečka
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 3 polévkové lžíce hořčice, 2 PL plnotučné+1PL dijonské, nebo jak chcete
  • tymián, sušený, nebo čerstvý
  • sůl
  • mletý pepř
  • trochu olivového oleje (kvalitního) na pokapání hotového koláče
Z ingrediencí udělat těsto, zabalit do fólie a nechat chvíli v lednici odpočinout. Než si těsto oddechne, rozpůlit rajčata, vyříznout střed u štopky a nakrájet je na půlkolečka. V misce smíchat do krémovité konzistence zakysanou smetanu a hořčici.
Předehřát troubu na 180°C, těsto rozkrájet na kolečka dát je do kulaté formy (cca průměr 30 cm) a prsty ho vytlačit do dna formy.




Na těsto rozetřít krém ze zakysané smetany s hořčicí, na to hustě naskládat nakrájená rajčata, která se nakonec posolí, opepří a posypou tymiánem.
Koláč se peče 40-50 minut, rajčata musí být pěkně rozpečená a některá na okrajích i trochu připeklá, ale ne moc.
Koláč se podává teplý i studený, pokapaný olivovým olejem (není třeba).


Rajčatový koláč je opravdu výborný. Dá se podávat k vínu i pivu, nebo jen tak samotný na chuť, nebo jako lehký oběd či večeře.
Pro skleníková rajčata je to ideální využití, protože syrová se moc jíst nedají.

PS: Rajčata je možno předem sloupnou ze slupky, ale není to nutné. Pekla jsem jak z rajčat sloupnutých, tak z rajčat nesloupnutých a nebyl znát nějaký výrazný rozdíl. Asi u odrůd s hodně silnou slupkou by to mělo svoje opodstatnění, ale jinak to opravdu není třeba.

6 komentářů:

  1. Ahoj Dittko,už jsem podle Tebe koláč pekla a byl výborný ,takže vyzkouším i tenhle rajský:-)Moc Tě zdravím Dája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, vyzkoušej, myslím, že ti bude chutnat. Vážně je to dobré.

      Vymazat
  2. Dittu, ty mi tedy děláš chutě! Miluji jídla vonící Itálií...
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, chuť se nejlépe zažene konzumací :-)

      Vymazat
  3. Dittko ,jestli to bude ještě víc hektické ,tak to už budu i v noci cválat jak splašený kůň...už tak nevím kudy kam.....Dája

    OdpovědětVymazat
  4. Dito, ať rok 2017 je ten nejlepší, plný zdraví, lásky a pohody. Věrka

    OdpovědětVymazat