Vláčné, křehké skoro svatební koláčky ke kávě po obědě, které jsou jednoduché a rychle připravené v mezičase, než se mi uvaří dvě dávky hrnkových knedlíků.
Recept jsem před lety dostala od kolegyně z práce a úplně jsem na něj zapomněla. Při listování v knížce receptů jsem na něj čirou náhodou narazila a hned se mi vybavilo, jak byly koláčky dobré a rozplývaly se v ústech.
ingredience na koláčky:
těsto:
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla (možno nahradit např. Herou, ale chuť másla je nenahraditelná)
- 100 g taveného sýra (použila jsem Smetanito)
- jablka zavařená ve vlastní šťávě (na dávku 1 velká zavařovací sklenice)
- cca 1 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- cca 1 polévková lžíce mleté skořice
- 2-3 polévkové lžíce cukru
- máslovo - mandlová drobenka (polohrubá mouka, mleté mandle, máslo, cukr krystal+vanilkový cukr)
Z
hladké mouky, másla a sýra vypracovat těsto a uložit ho na chvíli do
lednice a mezitím připravit drobenku. Do zavařených jablek vmíchat
škrob, cukr a skořici. Těsto rozdělit na dva díly, z každého udělat
váleček nakrájet ho na 24 dílků. Z každého dílku udělat malý koláček,
naplnit ho jablky a posypat drobenkou. Péci při 160 stupních asi 20 - 25
minut, ale pro jistotu průběžně stav koláčků kontrolovat. Z dávky jsou
dva plechy po 24 koláčcích.
Chhuťově jsou koláčky nejlepší s jablečnou náplní, která se dá připravit z čerstvých jablek, nebo se dají použít jablečná povidla. Drobenku s mletými mandlemi jsem dělala od oka, ale mandle lze vynechat, na výsledném chuťovém efektu to nemá skoro žádný vliv. Koláčky jsou skvělé i s obyčejnou drobenkou.
Na konec jedna technická poznámka. Koláčky
je nejlepší tvarovat částečně na pracovní desce, přenést je na plech,
na plechu dotvarovat a na plechu je pak také plnit jablky a posypat
drobenkou.
Ditto, zdravím a moc ráda tě tady vidím!
OdpovědětVymazatKoláčky máš jako malované, s jablečnými povidly je dělala moje mamka, budu jí to muset připomenout :o)
Měj příjemný večer, Helena
Helčo, díky. Nejsou sice jako když střelí, ale chuťově jsou výborné.
Vymazat