čtvrtek 14. dubna 2011

čočkové koláčky pro zdravé mlsání


"Překvapivě lahodné čočkové koláčky (cookies)". Tak tomu jsem moc nevěřila, když jsem na ně narazila na jednom zahraničním blogu o domácím vaření.
Z receptu jsem měla trochu pocit, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Asi to bylo tou čočkou v seznamu ingrediencí.
Nedalo mi to a recept jsem vyzkoušela. Složení receptu jsem trochu upravila a výsledek byl velmi uspokojivý. Kdo má rád zdravou stravu, aspoň občas, tak si určitě přijde na své.

Během přípravy koláčků jsem si samozřejmě vyslechla různé poznámky jako: "Čočka se do takových věcí přeci nedává".  a  "No, to bude dobrota."
Nenechala jsem se odradit a dílo dotáhla až do zdárného konce.


ingredience:
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 3/4 hrnku třtinového cukru (použila jsem třtinový s přidáním melasy)
  • 1 banán, rozmačkaný
  • 1/4 hrnku neuvařené čočky (čočku předem vařit cca 35 min., lze použít i barevnou čočku)
  • 1 vejce
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek vlašských ořechů, nasekaných
  • 1 hrnek dýňových semínek
  • 1 hrnek nasekané čokolády (používám čokoládu na vaření z Lidlu, má přes 50% kakaa a je vyrobena ve Francii)
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
V míse rozmačkat vidličkou uvařenou čočku a banán. Přidat ostatní ingredience a pořádně promíchat. Na plech s pečícím papírem dávat lžící hromádky směsi a trošku lžící uhladit do placiček (tyhle cookies se pečením moc nerozlezou). Péct v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut. Koláčky jsou po upečení vláčné.


Abych nenarušila celkový dojem zdravého mlsání, dala jsem si ke koláčkům čerstvé mléko z mléčného automatu. Tahle kombinace neměla chybu.

4 komentáře:

  1. ZDRAVÍM DITKO,MÁM ODVAHU TO ZKUSIT,ČOŠKU HODNĚ VAŘÍM MAME JI RÁDI,DELALA JSEM SLADKOSTI Z FAZOLÍ I KAŠTANŮ PROČ NE Z ČOČKY BILKOVINA JAKO BÍLKOVINA,DĚCKA STEJNĚ VŠE ZPUCUJÍ A MŮJ MUŽ TAKE!MÍSTO AUTOMATU MÁME KRÁVU.TAK PAPEJ TAKÉ KVULI KOLÍNKA.DAJA

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dajo, tak to máte ještě lepší mléko než my z automatu. Určitě si taky děláte máslo a čerstvý sýr a tvaroh.
    Přijde mi, že ta čočka není zas tak moc cítit. Jestli nechceš, aby se to tvářilo moc zdravě, uber vločky a to zrní a místo toho dej víc ořechů a třeba banán navíc a místo oleje rozpuštěné máslo. No vida, koukám, že jsem z toho udělala další recept. Ditta

    OdpovědětVymazat
  3. Dittu, v tom receptu nic špatného není, jen to jen dost nezvyklé, připouštím. Já doma neobvyklé ingredience předem neprozrazuju, čekám, co oni na to :o)
    Díky za typ na čokoládu, vozím si 5oti% z Německa, a když dojde, pracně vybírám, co koupit.
    Pěkný večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Helčo. Tahle lídlová čokoláda je dobrá. Kupuji ji už nějaký ten rok a jsem spokojená. Balení jsou 200 gramová a stojí něco přes 22 kč (dřív bývala ještě levnější). S tím prozrazováním ingrediencí máš asi pravdu :-))
    Hezký víkend, Ditta.

    OdpovědětVymazat