pátek 15. dubna 2011

sladký žemlový nákyp


Tento druh nákypu se peče v Británii a ve Francii. Říká se mu ztracený chléb a u nás je to obdoba žemlovky. Zpracují se starší kusy bílého pečiva ve velmi chutný a jednoduchý pokrm, který může být podáván jako samostatné jídlo nebo dezert.
Před pár dny jsem z kynutého těsta s rozinkami upekla věnec, na  který se použije prakticky stejné těsto jako na jidáše nebo briošky. Těsto má v sobě minimum cukru a hotové pečivo se ještě před jídlem dochucuje medem, máslem a marmeládou, a nebo čerstvým sýrem (typ Lučina) s marmeládou. Rodině tenhle druh pečiva zrovna moc nešmakoval a tak jsem ze zbytku udělala nákyp. Musela jsem přidat ještě jednu housku, aby toho bylo trochu víc.



ingredience:
  • starší bílé pečivo, množství odpovídá 3 houskám (housky, veka, žemle, rohlíky, toastový chléb, briošky, jidáše, mazanec, vánočka, loupáky, ...)
  • máslo 
  • marmeláda (pomerančová nebo meruňková)
  • trochu rozinek v případě, že nákyp bude z pečiva bez kandovaného ovoce, rozinek a ořechů
  • cca 1/2 l plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • máslo na vymazání zapékací misky
  • trochu másla a cukru navrch na zapečení
Pečivo nakrájet na plátky, pomazat trochu máslem a marmeládou. Zapékací misku vymazat máslem a dát do ní krajíce pečiva tak, aby byla marmeláda spíš vespod a moc "nekoukala" a mezi krajíce nasypat rozinky.


V míse metlou rozšlehat vejce, cukr, vanilkový extrakt a mléko. Touto vaječnou směsí přelít pečivo v zapékací misce. Navrch dát pár vloček másla a trochu posypat krystalovým cukrem. Péct v předehřáté troubě asi 45 minut.


Já jsem to pekla na dolním roštu v keramické misce při teplotě 180 stupňů, po 30 minutách jsem teplotu stáhla na 150 stupňů a dala jenom dolní ohřev trouby.
Množství nákypu odpovídá tak dvěma porcím oběda, nebo čtyřem porcím dezertu ke kávě nebo čaji.
Pokud chcete takto zpracovat třeba mazanec nebo vánočku, tak pozor na množství cukru ve vaječném krému. Toto pečivo je dost sladké a asi bych do krému nedávala cukr vůbec, jenom trochu na posypání navrch.

2 komentáře:

  1. Ahoj Ditko,dnes bylo nádherně!Nic jsem nevařila a honí mě mlsná ,žemlovku podobnou jako je tvá jsem dělala jen tam byly vajička ve slehačce ,bylo to ohromné,ale jako zákusek.Naše je fajn i na oběd!Dala bych si něco slaného nevím co at to není moc zdravé!Nemáš něco????????Daja a jak je????

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dajo, Jestli tě honí mlsná, tak nejrychlejší máš ty chlebové krutony, které jsou u salátu. Jinak slaná rychlovka je mouka, tvaroh a tuk v poměru 1:1:1 a ještě trochu soli. Udělat těsto, rozválet a rádýlkem rozkrájet na libovolné tvary a upéct. Povrch můžeš posypat paprikou, kmínem, sýrem,... Mám pocit, že to těsto si už dneska odpustíš :-)) Ditta

    OdpovědětVymazat